Козунак със стафиди и филирани бадеми


Други сладки печива

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Екстра
200 мл топло мляко
3 суп лъж олио
130 г захар
1/2 ч лъж сол
2 яйца
1 пакет суха мая
кора от 1 лимон
за намазване: 1 жълтък и 1-2 с. л. олио, може и малко прясно мляко
за поръсване: 4-5 с.л. филирани бадеми, малко захар

Начин на приготвяне:

1. Тестото се замесва и втасва в машината за хляб. От това количество обикновено се получават два по-малки козунак като този. С намаслени ръце тестото се разделя на две топки. Едната се покрива с фолио, докато работя с другата, за да не хваща коричка.

2. От първата топка с намаслени ръце оформям три фитила, които шпиковам със стафиди(предварително накиснати в ром).

3. Сплитам ги на плитка и ги поставям в съда, в който ще се пекат. Втасват на топло до удвояване на обема.

4. Намазвам с жълтък, разбит с малко прясно мляко, поръсвам с филирани бадеми и захар.

5. Пече се на 165 градуса с вентилатор.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Нели Тенева от Свети Влас

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

28.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.