Малки питки цветя
Питка, Погача

Изпратена от:

Aдевие Мехмедова от Гр.Шумен

Необходими продукти:


1 кг. и 300 г брашно за баница
2с.л. суха мая
2с.л. захар
200 мл.мляко и 200 мл.вода
100 мл.олио и 100 мл.разтопено масло
2 с.л.кисело мляко
1 цяло яйце  2 белтъка
2 ч.л сол

Начин на приготвяне:

1.Затоплям млякото и водата за минута в микровълновата добавям маята и захарта и оставям да се активира маята за пет минути в голяма купа. След като шушне маята слагам киселото мляко, мазнината и яйцата разбърквам с телена бъркалка добре и добавям пресятото предварително брашно половината от него със солта разбърквам първо с дървена лъжица и на два пъти добавям и останалото брашно меся хубаво с ръце докато стане меко, но не лепнещо тесто.

2. Оставям го в не загрята фурна докато си удвои обема за около час. Готовото вече добре втасало тесто го разделям на малки топки на големината на мандарина. Всяко топче отварям леко с ръка слагам плънката сирене или шунка с лютеничка и затварям пак на топка, натискам леко с ръка топката и на центъра слагам капачка от шише, правя разрез от капачката навън с остър нож общо 8 разреза за да вземе формата на цветенце.

3. След като съм готова с всички топченца оставям ги да втасат пак за 20 - тина минути. Мажа с жълтък и мятам в предварително загрята фурна на 190 градуса докато станат златисти иначе казано за 15 минути толкова ми отне. Излязоха 3 тави.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.01.2023

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.