масленни гевреци
Други солени печива
Необходими продукти:
550-600 г брашно София ямел бяло за баница
150 мл. хладка вода
150 мл хладко мляко
7 г. суха мая
70 г. захар
1/2ч.л. сол
1 яйце
70 мл. олио
100 мг масло
сусам за поръсване
жълтъка от яйцето за намазване
Начин на приготвяне:
1. В купата се изсипва водата, млякото и захарта. Добавя се маята , разбърква се и се оставя за 10 минути да шупне. Към сместа се добавя белтъка, олиото и се разбърква. Започвате да добавяте брашното разбъркано с малкото сол.
2. Измесва се до момента в който се оформи хубава топка тесто . Тестото трябва да е меко и леко лепнещо по пръстите на ръката, не трябва да е твърдо.
3. Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса, за около - 60 - 90 минути. Втасалото тесто се изважда върху леко намаслен плот с парче масло.
4. С пръстите на ръцете се оформя на правоъгълник 40/ 30 см. Намазва се платката с 1 - 2 с . л меко масло. Долната страна на тестото се прехвърля към средата и се намазва отново с масло, разнася се из цялата повърхност. Горната страна също се прехвърля към средата и също се намазва с масло. Следват страните , едната в ляво/дясно се прехвърля към средата - намазва се, също и другата. Оформя се кубче. Това кубче, тъй като е меко тестото лесно се оформя само с пръсти на платка около 20/30 см.
5. Разрязва се на ленти 3-4см. и се прегъва по средата, след това се усуква с ръцете и се оформя кръгче, като се захващат двата края с пръсти.
6. Гевречето е готово и се поставя в тавата върху хартия за печене. Оставя се за повторно втасване 20 мин. Готовите гевречета се намазват с жълтъка, посипват се със сусам
7. Пече се на 200* горещ въздух или 180* горно и долно за около 20-30 минути. зависи от фурната.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Ина Мутафчиева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване