масленни гевреци
Други солени печива

Изпратена от:

Ина Мутафчиева от София

Необходими продукти:

550-600 г брашно София ямел бяло за баница
150 мл. хладка вода
150 мл хладко мляко
7 г. суха мая
70 г. захар
1/2ч.л. сол
1  яйце
70 мл. олио
100 мг масло
сусам за поръсване
жълтъка от яйцето за намазване

Начин на приготвяне:

1. В купата се изсипва водата, млякото и захарта. Добавя се маята , разбърква се и се оставя за 10 минути да шупне. Към сместа се добавя белтъка, олиото и се разбърква. Започвате да добавяте брашното разбъркано с малкото сол.

2. Измесва се до момента в който се оформи хубава топка тесто . Тестото трябва да е меко и леко лепнещо по пръстите на ръката, не трябва да е твърдо.

3. Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса, за около - 60 - 90 минути. Втасалото тесто се изважда върху леко намаслен плот с парче масло.

4. С пръстите на ръцете се оформя на правоъгълник 40/ 30 см. Намазва се платката с 1 - 2 с . л меко масло. Долната страна на тестото се прехвърля към средата и се намазва отново с масло, разнася се из цялата повърхност. Горната страна също се прехвърля към средата и също се намазва с масло. Следват страните , едната в ляво/дясно се прехвърля към средата - намазва се, също и другата. Оформя се кубче. Това кубче, тъй като е меко тестото лесно се оформя само с пръсти на платка около 20/30 см.

5. Разрязва се на ленти 3-4см. и се прегъва по средата, след това се усуква с ръцете и се оформя кръгче, като се захващат двата края с пръсти.

6. Гевречето е готово и се поставя в тавата върху хартия за печене. Оставя се за повторно втасване 20 мин. Готовите гевречета се намазват с жълтъка, посипват се със сусам

7. Пече се на 200* горещ въздух или 180* горно и долно за около 20-30 минути. зависи от фурната.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

28.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.