Мекички с плънка от сирене или кашкавал
Дребни соленки

Изпратена от:

Теодора Нанкова от Севлиево

Необходими продукти:

600-650 г брашно София мел ,,Класик,, или ,,Екстра,,
1 супена лъжица олио
1 пакетче суха мая
1 супена лъжица захар
щипка сол
300 мл топла вода
50-60 г (за плънката) кашкавал или сирене

Начин на приготвяне:

1. В купа се налива топла вода. В нея се поставят маята и захарта. Разбъркват се добре и се оставят на топло за 10 минути, докато маята се активира. В друга купа се поставя пресятото брашно. Прави се кладенче, в което се изсипват олиото, солта и активираната мая.

2. Замесва се средно меко тесто. Без да се изчаква да втаса тестото се разделя на малки топки.

3. Всяка топка се разточва леко с точилка и върху нея се поставя парченце кашкавал или натрошено сирене. Притискаме с пръсти краищата на питките. Докато направим всичките мекички (около 23-25 бр.), те втасват, затова направо ги пържим.

4. Пържим мекичките като ги обръщаме от двете страни (за около 2-3 минути) в дълбок съд в добре загрято олио до зачервяване.

5. Изваждат се върху кухненска хартия. Така приготвени са с хрупкава коричка. Ако ги обичате меки, се поставят в глинен съд с капак, за да омекнат.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.