Пържени китайски хлебчета
Хлябове
Необходими продукти:
300 г брашно за баница София Мел
150 мл вода
5 г захар
10 г прясна или 5 г суха мая
10 г сол
50 мл зехтин за намазване
1 връзка зелен лук
50 мл олио за пържене
1 с.л. сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват водата, маята, захарта и на порции се добавя брашното, като се замесва тесто. Покрива се купата с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса тестото. По желание, може да омесите тестото в хлебопекарна на програма тесто и да оставите да втаса в нея.
2. Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълник. Намазва се със зехтин, поръсва се със сол, а след това се разпределят нарязаните на ситно пера зелен лук. По желание може и вътре да поръсите малко сусам. Навива се на руло, притиска се и се слепва в края с пръсти, за да не се разтворят ролките при пържене.
3. Нарязва се на около 12-14 ролки и са готови за пържене. Не е нужно да втасват.
4. Загрява се тиган с дебело дъно на 7-ма степен от 9 степени, с добавени 5-6 с.л. олио. Ако тиганът е по-тънък, преценете силата на огъня, за да не прегарят.
5. Подреждат се ролките вътре, захлупва се тигана с капак и се пържат до златисто. Периодично се обръщат да се изпържат от всички страни. Накрая се поръсват с пера зелен лук и сусам. Сервират се топли.
/Забележка: Пържете на ниска температура под капак. Ако се пържи на открито, хлебчетата не набухват и се пържат по-бавно, но ако се пържи под капак на ниска температура, хлебчетата набухват и бързо се пържат, затова е добре периодично да се завъртат, за да не изгорят. След разрязване на хлебчетата може леко да ги притискате и сплескате с длан, преди да ги поставите в тигана. Така няма да загубят кръглата форма и ще растат нагоре при пържене/
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Дарина Николова от село Тюленово
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване