Усукани царевични питки
Хлябове
Необходими продукти:
За тестото:
300 г брашно София Мел Класик
200 г брашно София Мел Царевично
20 г жива мая
250 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 яйца
80 г масло
За гарниране:
2 с.л. София Мел Грис за поръсване
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
В леко затопленото мляко се разтваря захарта и маята и се оставят настрана да шупнат.
В купа се слагат двата вида брашно, солта и се прави кладенче.
В него се изсипва шупналата мая и двете яйца. Замесва се меко, нелепнещо тесто. Сложете го в намазана с олио купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си.
След това го разточете на правоъгълник. Намажете горната половина на правоъгълника с масло и за-хлупете с долната половина. Притиснете краищата на тестото, за да се залепят. С нож разрежете тестото на ленти с дебелина около 5 см и направете в средата прорез без да достига докрай. Разтворете прореза и усуквайте плитката отвътре навън няколко пъти. Издърпайте двата края отново, за да се изпъне плитката. Наредете в тавичка, застлана с хартия за печене.
Оставете плитките да втасат още 25 минути, намажете с разбито яйце и поръсете с грис. Печете за около 20 минути на 180°С.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване