Хърватски сладки
Сладкиши
Необходими продукти:
250 г бяло брашно Екстра
1 яйце (55г)
5 г ванилов екстракт
30 г захар
70 г краве масло
3 г суха мая
70 г прясно мляко
2 белтъка
70 г захар
1 с.л. лимонов сок
130 г смлени орехи
5 г ванилов екстракт
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа сипете прясното мляко, не е нужно да е топло или на стайна температура. Прибавете сухата мая и захарта, разбъркайте. Добавете яйцето, мекото масло, ванилията и половината брашно. Объркайте добре с дървена лъжица или на ръка. Постепенно добавете и останалото брашно докато получите много меко и гладко тесто.
2. Оформете тестото на топка и го сложете в купа. Покрийте го със стреч фолио и го оставете на стайна температура за 30-40 минути.
3. През това време объркайте сместа за плънката. Сипете белтъците в купа със захарта и леко ги разбийте с бъркалка до побеляване. Не е нужно да стават на твърд сняг. Добавете им лимоновия сок, леко разбийте. Смелете орехите и ги добавете заедно с ванилията при белтъците. Объркайте докато се смесят добре. Отделете сместа настрани.
4. Загрейте фурната на 180С.
5. Разделете тестото на малки парченца с големината на малки орехчета. Всяко парченце оформете на топче и след това разточете с точилка или на ръка на кръг с диаметър 7-8см. В средата на всеки кръг сложете по 1 ч.л. плънка. Най-добре е да си разточите всички кръгове и така да разпределите плънката по равно. Свийте краищата на тестото в средата, като торбичка, така, че да се получи нещо като розичка.
6. Изпечете за около 20 минути до леко златисто.
7. Извадете и охладете на решетка. Накрая ги поръсете или оваляйте в пудра захар.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Денка Петрова от с.Гривица, обл. Плевен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване