Хърватски сладки


Сладкиши

Необходими продукти:

250 г бяло брашно Екстра
1 яйце (55г)
5 г ванилов екстракт
30 г захар
70 г краве масло
3 г суха мая
70 г прясно мляко
2 белтъка
70 г захар
1 с.л. лимонов сок
130 г смлени орехи
5 г ванилов екстракт
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В дълбока купа сипете прясното мляко, не е нужно да е топло или на стайна температура. Прибавете сухата мая и захарта, разбъркайте. Добавете яйцето, мекото масло, ванилията и половината брашно. Объркайте добре с дървена лъжица или на ръка. Постепенно добавете и останалото брашно докато получите много меко и гладко тесто.

2. Оформете тестото на топка и го сложете в купа. Покрийте го със стреч фолио и го оставете на стайна температура за 30-40 минути.

3. През това време объркайте сместа за плънката. Сипете белтъците в купа със захарта и леко ги разбийте с бъркалка до побеляване. Не е нужно да стават на твърд сняг. Добавете им лимоновия сок, леко разбийте. Смелете орехите и ги добавете заедно с ванилията при белтъците. Объркайте докато се смесят добре. Отделете сместа настрани.

4. Загрейте фурната на 180С.

5. Разделете тестото на малки парченца с големината на малки орехчета. Всяко парченце оформете на топче и след това разточете с точилка или на ръка на кръг с диаметър 7-8см. В средата на всеки кръг сложете по 1 ч.л. плънка. Най-добре е да си разточите всички кръгове и така да разпределите плънката по равно. Свийте краищата на тестото в средата, като торбичка, така, че да се получи нещо като розичка.

6. Изпечете за около 20 минути до леко златисто.

7. Извадете и охладете на решетка. Накрая ги поръсете или оваляйте в пудра захар.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Денка Петрова от с.Гривица, обл. Плевен

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

23.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.