


Сладка пухкава питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
Около 1,5 кг брашно София Мел Класик
1 ч. ч. топло прясно мляко
4 яйца
1 ч. ч. захар
½ ч. ч. олио
1 кубче жива мая
2/3 ч. ч. топла вода
1 к. л. сол
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята се активира в топлата вода за няколко минути.
В купа се разбъркват топлото мляко, яйцата (без единия жълтък), захарта, солта и олиото. Към получената хомогенна смес се добавя и маята.
Постепенно се добавя от пресятото брашно до получаването на меко нелепнещо тесто.
Тестото се завива с кърпа и се оставя на топло докато втаса. След това отново се меси и се покрива да втаса за втори път.
Тестото се разделя на малки топки. От всяка топка се оформя фитил, който се прави на възел и се подрежда в голяма намазнена тава. Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се с разбития жълтък и се поръсва със сусам по желание.
Пече се в предварително загрята умерена фурна на 170 градуса.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
