Сладка пухкава питка Питка, Погача

Необходими продукти:

Около 1,5 кг брашно София Мел Класик
1 ч. ч. топло прясно мляко
4 яйца
1 ч. ч. захар
½ ч. ч. олио
1 кубче жива мая
2/3 ч. ч. топла вода
1 к. л. сол

сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Маята се активира в топлата вода за няколко минути.
В купа се разбъркват топлото мляко, яйцата (без единия жълтък), захарта, солта и олиото. Към получената хомогенна смес се добавя и маята.
Постепенно се добавя от пресятото брашно до получаването на меко нелепнещо тесто.
Тестото се завива с кърпа и се оставя на топло докато втаса. След това отново се меси и се покрива да втаса за втори път.

Тестото се разделя на малки топки. От всяка топка се оформя фитил, който се прави на възел и се подрежда в голяма намазнена тава. Питката се оставя на топло да втаса.

Намазва се с разбития жълтък и се поръсва със сусам по желание.
Пече се в предварително загрята умерена фурна на 170 градуса.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

27.01.2020

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.