800 г брашно София Мел за Козунаци
3 яйца
200 мл топло прясно мляко
5 с. л. кисело мляко
160 г захар
1 пак. суха мая
100 мл мазнина (олио + масло)
1 щипка сол
Маята се оставя да шупне в половина прясно мляко заедно с 1 лъжица от захарта. Брашното се изсипва в голям съд за месене и се прави кладенче, в което се изсипват шупналата мая и останалите продукти. Замесва се меко тесто и се оставя под кърпа, за да втаса и удвои обема си. След това се оформят 11 топки като едната от тях трябва да е по- голяма от другите. Десетте еднакви топки се нареждат в кръг в тавата, а по- голямата се слага в средата. Хубаво е да се остави отново да втаса за около час на топло. Преди да се сложи във фурната се намазва с разбито с малко олио яйце и се поръсва със захар и сусам. Пече се на умерена фурна - 160 градуса за около час или до готовност.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ