Сладка питка
Питка, Погача, Други сладки печива

Необходими продукти:

800 г брашно София Мел за Козунаци
3 яйца
200 мл топло прясно мляко
5 с. л. кисело мляко
160 г захар
1 пак. суха мая
100 мл мазнина (олио + масло)
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Маята се оставя да шупне в половина прясно мляко заедно с 1 лъжица от захарта. Брашното се изсипва в голям съд за месене и се прави кладенче, в което се изсипват шупналата мая и останалите продукти. Замесва се меко тесто и се оставя под кърпа, за да втаса и удвои обема си. След това се оформят 11 топки като едната от тях трябва да е по- голяма от другите. Десетте еднакви топки се нареждат в кръг в тавата, а по- голямата се слага в средата. Хубаво е да се остави отново да втаса за около час на топло. Преди да се сложи във фурната се намазва с разбито с малко олио яйце и се поръсва със захар и сусам. Пече се на умерена фурна - 160 градуса за около час или до готовност.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

23.07.2017

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.