Щолен
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
450 г брашно София Мел Екстра
250 мл топло прясно мляко
1 1/2 каф.л. сол
110 г леко разтопено масло
130 г захар
1 пак (7 г) суха мая
20-30 мл ром или уиски
Захаросани череши, портокалови корички,стафиди, лешници/бадеми
80 г бадемово тесто/марципан
120 г разтопено масло за намазване
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Първо се накисват плодовете и ядките в алкохола за 1-2 часа.
След това разтворете маята в млякото с една лъжица от захарта. Добавете останалата захар, сол, масло и брашно и замесете меко тесто.
Сложете и изкиснатите лешници и плодове и омесете отново.
Оставете тестото да почине 1 час на топло и да увеличи обема си. След това го разстелете на дебела кора и сложете марципана от едната страна. Захлупете с другата и оформете като леко плоско руло.
Сложете в тава с хартия за печене и завийте с кърпа за 10 минути.
После сложете в незагрята фурна и печете на 170 гр за 30-40 минути. След като се изпече, намажете целия щолен с разтопеното масло и обилно поръсете с пудра захар.
От посочените продукти излиза един голям щолен или два по-малки.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване