Пай с червени горски плодовеТорти, Сладкиши

Необходими продукти:

За основата и тестената решетка:
500 г. брашно София Мел Ола
250 г. масло, студено
1 яйце
4 с.л. захар
3-4 с.л. ледена вода

За пълнежа:
400 г. смесени червени плодове – ягоди, малини, къпини (пресни или замразени)
90 г. захар
4 с.л. царевично нишесте
трохи от 4 обикновени бисквити
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1. Сложете брашното в кухненски робот с нож за тесто, добавете маслото и направете на трохи, сместа трябва да прилича на влажен пясък. Добавете яйцето, захарта и водата и миксирайте, докато сместа започне да се събира на топка. Изсипете върху плота, направете на 2 диска (2/3 за основата и 1/3 за лентите), завийте във фолио и охладете за минимум 30 мин. 

2. Извадете тестото от хладилника, оставете го да се отпусне леко и разточете на два кръга – с големия покрийте формата за пай, а малкия нарежете на ленти и сложете върху твърда плоскост. Приберете отново двете теста в хладилника. 

3. Пригответе плодовете – почистете ги и нарежете по-едрите на половинки или четвъртинки. (Ако ползвате замразени плодове, не ги размразявайте предварително.) Смесете захарта и нишестето и оваляйте плодовете, така че да се покрият добре. Извадете подготвената основа от хладилника. Поръсете дъното с трохите от бисквити, изсипете отгоре плодовете. 

4. Извадете подготвените тестени ленти от хладилника и ги подредете върху пая като решетка. Намажете тестото на мястото на съединяването с малко вода, за да залепне. Оформете ръбчето на пая и приберете отново в хладилника за 30 мин. 

5. Загрейте фурната до 180°С. Извадете пая от хладилника, намажете ръбовете на тестото и решетката от ленти с разбито яйце, поръсете с кристална захар и изпечете за около 40 мин (ако ползвате замразени плодове – около 1 ч и 15 мин), докато тестото стане златисто, а пълнежът кипи и изглежда като гъсто сладко. Оставете да изстине, преди да разрежете.

Подобни рецепти