Джинджифилов кейк с карамелизирани круши

Необходими продукти

150 г брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.ч. течен мед
¼ ч.ч. заквасена сметана
4 с.л. разтопено и охладено масло
¼ ч.ч. кафява захар
1 голямо яйце
1 с.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. какао

За карамелизираните круши:
2 твърди круши
1-2 с.л. лимонов сок
3 с.л. масло
¼ ч.ч. захар
3 с.л. сметана
2 с.л. бренди или коняк

1. Смесете меда, сметаната, захарта, яйцето, джинджифила и лимоновата кора, разбъркайте. Отгоре пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Объркайте бързо и пресипете сместа в 20 см кръгла форма. Печете в загрята до 180°С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади. 

2. Пригответе крушите. Обелете ги, почистете от семките и нарежте на тънки дълги резени. Полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят. 

3. Загрейте в широк тиган маслото и половината захар. Щом се разтопят, добавете крушите, поръсете с останалата захар и гответе под капак, докато крушите омекнат и станат полупрозрачни. Внимавайте да не ги преварите. Извадете крушите в чиния с решетъчна лъжица. 

4. Пригответе карамела. Загрейте сока, останал от крушите, докато стане карамелен на цвят. Добавете 3 с.л. вода, сметаната и брендито, разбъркайте. 

5. Подредете крушите върху кейка като ветрило и полейте с гъстия карамелен сироп.

публикувано на 05.08.2015 0 Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти