Джинджифилов кейк с карамелизирани круши
Торти и Сладкиши
Необходими продукти:
150 г брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.ч. течен мед
¼ ч.ч. заквасена сметана
4 с.л. разтопено и охладено масло
¼ ч.ч. кафява захар
1 голямо яйце
1 с.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. какао
За карамелизираните круши:
2 твърди круши
1-2 с.л. лимонов сок
3 с.л. масло
¼ ч.ч. захар
3 с.л. сметана
2 с.л. бренди или коняк
Начин на приготвяне:
1. Смесете меда, сметаната, захарта, яйцето, джинджифила и лимоновата кора, разбъркайте. Отгоре пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Объркайте бързо и пресипете сместа в 20 см кръгла форма. Печете в загрята до 180°С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади.
2. Пригответе крушите. Обелете ги, почистете от семките и нарежте на тънки дълги резени. Полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
3. Загрейте в широк тиган маслото и половината захар. Щом се разтопят, добавете крушите, поръсете с останалата захар и гответе под капак, докато крушите омекнат и станат полупрозрачни. Внимавайте да не ги преварите. Извадете крушите в чиния с решетъчна лъжица.
4. Пригответе карамела. Загрейте сока, останал от крушите, докато стане карамелен на цвят. Добавете 3 с.л. вода, сметаната и брендито, разбъркайте.
5. Подредете крушите върху кейка като ветрило и полейте с гъстия карамелен сироп.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване