Джинджифилов кейк с карамелизирани круши


Торти и Сладкиши

Необходими продукти:

150 г брашно София Мел Класик
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сол
¼ ч.ч. течен мед
¼ ч.ч. заквасена сметана
4 с.л. разтопено и охладено масло
¼ ч.ч. кафява захар
1 голямо яйце
1 с.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. настъргана лимонова кора
2 с.л. какао

За карамелизираните круши:
2 твърди круши
1-2 с.л. лимонов сок
3 с.л. масло
¼ ч.ч. захар
3 с.л. сметана
2 с.л. бренди или коняк

Начин на приготвяне:

1. Смесете меда, сметаната, захарта, яйцето, джинджифила и лимоновата кора, разбъркайте. Отгоре пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Объркайте бързо и пресипете сместа в 20 см кръгла форма. Печете в загрята до 180°С фурна за около 20 мин. Оставете да се охлади. 

2. Пригответе крушите. Обелете ги, почистете от семките и нарежте на тънки дълги резени. Полейте с лимоновия сок, за да не потъмнеят. 

3. Загрейте в широк тиган маслото и половината захар. Щом се разтопят, добавете крушите, поръсете с останалата захар и гответе под капак, докато крушите омекнат и станат полупрозрачни. Внимавайте да не ги преварите. Извадете крушите в чиния с решетъчна лъжица. 

4. Пригответе карамела. Загрейте сока, останал от крушите, докато стане карамелен на цвят. Добавете 3 с.л. вода, сметаната и брендито, разбъркайте. 

5. Подредете крушите върху кейка като ветрило и полейте с гъстия карамелен сироп.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

трудна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

04.08.2015

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.