Торта Принцеса
Торти
Необходими продукти:
Продукти за блата:
220 г брашно Екстра София Мел
6 яйца
220 г захар
90 мл вода
1 с.л. какао
1 пак. бакпулвер
За пълнежа:
300 мл мляко
15 г брашно
125 г масло
125 г пудра захар
3 жълтъка
1 пакетче ванилия
180 г захар
150 г орехи
За сиропа:
75 г захар
500 мл вода
За глазурата:
3 белтъка
40 г захар
80 г захар.
Начин на приготвяне:
1. Разбийте белтъците на сняг. Разбийте жълтъците заедно със захарта, по време на разбиването добавете водата. Прибавете брашното, смесено с бакпулвера и накрая леко объркайте с разбитите белтъци. Разделете сместа на две, в едната половина добавете какао.
2. Започнете да пресипвате сместа в подготвена форма за торта, като сипвате равномерно в центъра й по малко първо от бялата смес, а върху нея – от кафявата. Редувайте двете смеси, докато свършат. Печете на 200°C около 30 мин. Изчакайте да изстине напълно и разрежете на два по-тънки блата.
3. Пригответе кремовете и карамелизираните ядки за пълнежа. Стоплете 300 г мляко, към което добавете 15 г брашно и ванилията. Варете на тих огън, като разбърквате постоянно, докато сместа се сгъсти. Оставете да изстине. Разбийте маслото с пудрата захар на светъл крем. Прибавете един по един жълтъците. Карамелизирайте 180 г захар, добавете орехите. Оваляйте ги добре в карамела и ги пресипете върху тава, покрита с хартия за печене. Изчакайте да изстинат и ги нарежете на дребно. Смесете двата крема, прибавете карамелизираните ядки.
4. Пригответе сиропа: карамелизирайте 75 г захар и добавете 500 мл вода, разбъркайте, докато получите сироп.
5. Сиропирайте единия блат с част от сиропа, нанесете отгоре приготвения крем, поставете втория блат, сиропирайте и него.
6. Пригответе глазурата: в стационарен миксер разбийте белтъците на сняг с 40 г захар. През това време карамелизирайте 80 г захар с малко вода до гъст сироп. Добавете карамеления сироп на тънка струйка към белтъците, като не спирате да разбивате. Изчакайте глазурата леко да изстине и украсете тортата. Отгоре можете да декорирате с част от карамелизираните ядки.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване