Домашна торта с цветя и плодове Торти

Необходими продукти:

180 г брашно София Мел за Кекс
6 яйца
170 г захар
1 ванилия щипка сол

За крема:
2 жълтъка
3 с. л. нишесте
300 мл прясно мляко
100 г захар
½ есенция ром
50 г шоколад

За глазурата:
250 г маскарпоне
150 г течен шоколад ядливи цветя, малки сезонни плодове, ядки

*за форма с диаметър 24 см.

Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме с щипката сол на гъста пяна. Жълтъците се смесват със захарта и ванилията и се бъркат докато удвоят обема си. След това внимателно с леки и въздушни движения добавяме белтъците към жълтъците. Смесваме ги и прибавяме пресятото брашно като бъркаме също внимателно. Изливаме сместа във форма за торта, застлана с хартия и леко намазнена. Печем в загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. Блатът се изчаква да изстине напълно и тогава се изважда от формата.

През това време се приготвя крема. Загряваме млякото със захарта. Разбиваме жълтъците с нишестето и малко от млякото. Когато прясното мляко започне да кипва, изсипваме на тънка струя и при непрекъснато бъркане яйчената смес. След това изсипваме и есенцията. Бъркаме до желаната гъстота и добавяме начупения шоколад. Махаме от котлона и доразбъркваме докато се смесят шоколадът и кремът. Оставяме да изстине.

Глазурата се приготвя като се смеят маскарпонето и течния шоколад. Оставя се в хладилника да стегне.

След като всичко е готово започваме да сглобяваме тортата. Разрязваме пандишпана на три блата. Слагаме първия в подходящ поднос и отгоре леко сиропираме с компот от кайсии или праскови. Слагаме половината от шоколадовия крем. Отгоре пак се поставя блат, сиропира се и се намазва останалия крем. Върху него добавяме и последния блат и леко сиропираме. Намазваме цялата торта с глазурата и оставяме в хладилника за 30 мин да стегне. След това я украсяваме с цветя, плодове, ядки.

ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

14.07.2016

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.