Шоко торта с банани

Необходими продукти

За блатовете:
150 г брашно София Мел Екстра
2 бр яйца на стайна температура
120 г захар
70 мл олио
100 мл гъст айран
100 г натрошени ядки - лешници или орехи
2 с.л. какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
600 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр яйца на стайна температура
3 с.л. нишесте
50 г тъмен шоколад
200 мл сладкарска сметана
1 банан

За украса:
Шоколадов ганаш:
50 г тъмен шоколад и 30 мл течна неподсладена сметана, лешници

Приготвяне на блатовете:
Яйцата и захарта се разбъркват много добре и се добавя айрана и олиото. Смесват се отделно сухите съставки – брашно, сода, бакпулвер и какао. Добавя се яйчената смес към тях и се бърка до гладкост. Накрая се прибавят и смлените лешници. Получената смес се дели на две части. Пече се във форма с махащи се стени върху хартия за печене в загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути (до готовост). Добре е двата блата да се изпекат по отделно, за да се получат с равна големина. Ако формата за печене е с диаметър 20-22 см, от посоченото количество тесто се получават 3 блата.

Кремът:
Приготвя се по време на печенето на блатовете. Сметаната се разбива и се оставя в хладилника. Прясното мляко и захарта се слагат на котлона. Яйцата с 1 с.л. от захарта, 2 с.л. студено прясно мляко и нишестето се разбъркват. Когато прясното мляко заври, се маха от котлона и при постоянно бъркане се добавят яйцата на тънка струйка. Сместа се връща и се бърка непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти – не повече от 1-2 минути. Кремът се разделя, както следва: 2/3 се оставят за намазване между блатовете, 1/3 се отделя с натрошен шоколад. Разбърква се добре и се оставя да изстине. Към по- голямата част от изстудения яйчен крем се добавя разбитата сметана, като се бърка леко с шпатула.

След като кремът и блатовете са готови, започва сглобяването на тортата.: В подходящ поднос се полага първият блат. Върху него се разпределя част от сметановия крем и отгоре се нареждат парченца банан. Покрива се с втория блат и отново се слагат крем и резени банан. Захлупва се с третия блат и цялата торта се намазва с 1/3-та шоколадов крем. Оставя се в хладилника да стегне за около 30 минути.

Украсата:
Приготвя се шоколадов ганаш като се затопли почти до кипване течната сметаната и гореща се излее върху настъргания шоколад. Разбърква се до получаването на хомогенна смес и се налива в пош с тънък накрайник. Тортата се украсява с шоколадовия ганаш и декорира с лешници. Оставя се в хладилник за 4-5 часа.

публикувано на 22.01.2016 0 Аз приготвих тази рецепта

Подобни рецепти