Торта с желирани ягоди


Торти

Необходими продукти:

За блата:
4 яйца
120 г захар
120 г брашно София Мел Екстра

За крема:
4 жълтъка
500 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
180 г захар
1 пак. ванилия

За ягодите:
1 кг ягоди
1 ч.ч. (180 г) захар
сокът от ½ лимон
2 пак. желатин

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180°С. Подгответе форма за печене с диаметър 26 см – намажете с масло, покрийте дъното с хартия за печене, а стените поръсете с брашно. Разбийте белтъците с 1/3 от захарта на сняг. В друг съд разбийте жълтъците с останалата захар на пухкав крем. Добавете разбитите белтъци на няколко части към жълтъците, като бъркате леко. Пресейте отгоре брашното и го объркайте внимателно с шпатула. Пресипете сместа в подготвената форма и печете около 35 минути или докато при пробождане с дървена клечка тя излезе суха. Оставете блатът да изстине леко във формата, след което охладете напълно върху решетка. 

2. Затоплете млякото в малък съд. Разбийте яйцата със захарта, ванилията и брашното в отделна купа. Добавете част от затопленото мляко и разбъркайте. Изсипете яйчената смес при останалото мляко и върнете на котлона. Варете, като разбърквате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Пресипете в друг съд и охладете. 

3. Поставете изстиналия блат в откопчаваща се форма за торта или тортен ринг. Покрийте го с равномерен пласт от изстиналия крем и приберете в хладилника да стегне. През това време почистете и нарежете ягодите, поръсете ги с малко захар и оставете да престоят 10 мин. Отцедете ги и ги подредете върху тортата. Към отцедения сок (трябва ви 1 чаша, ако е по-малко, добавете вода) добавете останалата захар, лимоновия сок и кипнете. Свалете от огъня и охладете. Пригответе желатина по указанията на опаковката, смесете го с ягодовия сироп и залейте внимателно тортата. Приберете в хладилник за минимум 6 часа.

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

04.08.2015

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.