Великденски козуначен венец
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел Козунаци
3 големи яйца
100 мл мляко
125 г масло, разтопено
125 г захар
20 г прясна мая (7 г суха)
настъргана лимонова кораванилия
ЗА ПЪЛНЕЖА:
20 г какао
40 г захар
50 г стафиди, накиснати в ром
50 г орехи или бадеми, едро нарязани
1 жълтък, за намазване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и го сложете в купа, добавете ванилията и лимоновата кора. Ако ползвате прясна мая, я натрошете в чаша и я разтворете в част от топлото мляко заедно с 1 с.л. захар. Ако ползвате суха, направо я добавете към брашното. Разбийте яйцата със захарта и щом маята шупне, я добавете към брашното, заедно с разбитите яйца и останалото мляко. Разбъркайте и замесете тестото. Прехвърлете върху плот, леко поръсен с брашно, и започнете да месите тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. Месете, докато тестото поеме цялото масло и стане меко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Премесете леко втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха, и го разточете на дълъг правоъгълник. Смесете какаото и захарта и ги разпределете по цялата повърхност на тестото. Поръсете с ядките и отцедените стафиди и завийте на дълго руло. Свийте рулото на кръг и го поставете в кръгла тава за печене, застлана с хартия. Направете вертикални прорези върху външната част на кръга и леко наклонете резените един върху друг. В средата поставете чаша, намазана с масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си.
Загрейте фурната до 200°С. Намажете с разбит жълтък втасалия козунак и го поръсете с едра кристална захар. Печете около 10-15 мин. и намалете фурната до 180°С. Печете още около 30-40 мин., а ако започне да потъмнява, покрийте с фолио.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване