Великденски козуначен венец


Сладкиши и Други сладки печива

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Козунаци
3 големи яйца
100 мл мляко
125 г масло, разтопено
125 г захар
20 г прясна мая (7 г суха)
настъргана лимонова кораванилия

ЗА ПЪЛНЕЖА:
20 г какао
40 г захар
50 г стафиди, накиснати в ром
50 г орехи или бадеми, едро нарязани
1 жълтък, за намазване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го сложете в купа, добавете ванилията и лимоновата кора. Ако ползвате прясна мая, я натрошете в чаша и я разтворете в част от топлото мляко заедно с 1 с.л. захар. Ако ползвате суха, направо я добавете към брашното. Разбийте яйцата със захарта и щом маята шупне, я добавете към брашното, заедно с разбитите яйца и останалото мляко. Разбъркайте и замесете тестото. Прехвърлете върху плот, леко поръсен с брашно, и започнете да месите тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. Месете, докато тестото поеме цялото масло и стане меко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Премесете леко втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха, и го разточете на дълъг правоъгълник. Смесете какаото и захарта и ги разпределете по цялата повърхност на тестото. Поръсете с ядките и отцедените стафиди и завийте на дълго руло. Свийте рулото на кръг и го поставете в кръгла тава за печене, застлана с хартия. Направете вертикални прорези върху външната част на кръга и леко наклонете резените един върху друг. В средата поставете чаша, намазана с масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Загрейте фурната до 200°С. Намажете с разбит жълтък втасалия козунак и го поръсете с едра кристална захар. Печете около 10-15 мин. и намалете фурната до 180°С. Печете още около 30-40 мин., а ако започне да потъмнява, покрийте с фолио. 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

04.08.2015

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.