Баклава с домашно точени кори
Сладкиши и Други сладки печива
Необходими продукти:
За корите:
1 кг брашно София Мел за Баница
1-2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.ч. вода
1-2 с.л. оцет
За плънката:
125 г масло
3 ч.ч. орехи
150 г олио
За сиропа:
800 мл вода
1 кг захар
3 бр. ванилия
Начин на приготвяне:
Приготвяне на корите: За да се получат хубави кори, най-напред брашното се пресява през сито. Оформя се кладенче, в което се добавят солта, оцета и постепенно и по малко водата. Замесеното тесто от всички продукти трябва да е меко и еластично. Меси се около 10 минути и се удря в масата няколко пъти, за да излезе въздухът. Оформя се на руло и се разделя на топчета. Разточва се съвсем леко всяко топче, намазва се с олио и се оставя да почине за около 30 минути. След това време всяко едно се разточва възможно най-тънко с помощта на точилка, но и като се издърпват краищата. От помощ при разтеглянето можете да бъде вафлена кърпа, върху която се поставя разточеното тесто. Колкото са по-тънки корите, толкова по-добре.
Баклавата: Ореховите ядки се начукват на ситно. Маслото се разтопява. Тавата се поръсва с олио. Нареждат се корите и между тях се посипват орехите и маслото. Най-отгоре баклавата се нарязва по желание и се залива с останалото масло. Пече се на загрята фурна от 150 градуса за около 120 минути.
Сиропа: В тенджера на котлона се слагат водата, захарта и ванилиите, докато захарта се стопи, а сиропът заври и се сгъсти. Полученият топъл сироп се залива върху изстиналата вече баклава.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване