Банички със спанак и сирене
Баница

Изпратена от:

Ваня Митова от София

Необходими продукти:

350 г брашно Екстра
200 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
За плънката:
500 г пресен или замразен спанак
1 глава стар или 2-3 стръка пресен лук
2-3 яйца
250-300 г сирене
4 с.л. олио
За поръсване:
150 г масло

Начин на приготвяне:

1. От 2 ч.ч. брашно, водата, солта, олиото и оцета се забърква тесто. Постепенно се добавя от останалата част от брашното, докато се получи меко и еластично тесто. Разделя се на 8-10 части и всяка поотделно се омесва още малко. Разточват се малки питки, намазват се с олио, покриват се с кърпа и се оставят за 15-20 минути. да почине тестото.

2. През това време се приготвя плънката. Лукът се нарязва и се задушава в олиото. След като омекне се добавя почистеният спанак и се оставя да се задуши. След като леко се охлади се разбърква с яйцата и натрошеното сирене.

3. Всяка от отлежалите питки се разточва леко, след което се разтяга с ръце, в началото в средата, а след това се слага върху кухненска кърпа и започват да се разтягат краищата, докато е възможно. Кората се поръсва с разтопено масло и плънка.

4. Навива се руло с помощта на кърпата, като постепенно се повдига. След това се навиват банички на охлюв и се слагат в намазнени и набрашнени купички за печене. Отгоре се поръсват с останалата част от маслото.

5. Слагат се в предварително загрята на 200*С фурна и се пекат до зачервяване.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

13.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.