Дърпана баница
Баница

Изпратена от:

Магдалена Тонева от Тетевен

Необходими продукти:

- 500 гр. брашно София Мел Екстра
- 250 мл хладка вода
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- 600 гр. масло
- 600 гр. сирене
- 150 гр. свинска мас
- олио за намазване на тестото.

Начин на приготвяне:

1. В дълбока купа пресяваме брашното, правим си кладенец и добавяме олиото, солта и оцета. Заместваме тестото, като то трябва да е меко и да не полепва по пръстите.

2. Тестото се разделя 3 равни части. Поставяме топките в чиния и ги намазваме много добре с мазнина, покриваме ги и ги оставяме за 30 минути на стайна температура. 

3. Започваме да разтилваме с пръсти от средата на топката към края ръцете, ръцете трябва много добре да са намазанени.

4. Поставяме на кърпа леко раздърпаното тесто и отново с много мазани ръце започваме да дърпаме от вътре на вън. Кората трябва да стане много тънка и да се разтели на голям лист.

5. Намазваме големия лист тесто с разтопена свинска маст. Поръсваме обилно с натрошено сирене и изрязваме дебелите крайща. С помощта на кърпа навиваме на руло.

6. Готовото руло поставяме в тава, която е покрита с хартия за печене. Навиваме го на охльов и така повтаряме същите действия с останалите две топки.

7. Така подготвената баница намазваме със свинска маст.

8. Печем на 180 градуса в предварително загряна фурна.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

02.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.