Вита баница с мая
Баница

Изпратена от:

Анелия Терзиева от София-Град

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел за баница
1 ч.л. сол
20 г прясна мая (1/2 опаковка)
1 ч.л. захар
120 мл топло прясно мляко
6 яйца
300 г сирене
5 с.л. кисело мляко
250 гр.масло
2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

1. Оставяме около 1/3 от брашното за омесване и разточване. Пресяваме останалите 2/3 от брашното със солта и правим кладенче в средата.

2. Разтваряме маята и захарта в прясното мляко, което сме затоплили, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 15 минути (докато "шупне"). В кладенчето изсипваме сместа с маята, разбитите яйца и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в поръсена с брашно купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема.

3. Разтапяме маслото (без това за намазването). Разделяме тестото на 12 еднакви по големина топки. Разточваме всяка топка на малка кора, намазваме я обилно с масло, покриваме с друга кора и разточваме на тънко на възможно най-голяма кора. ю

4. Намажете половината с краве масло, поставете върху тях друга кора. Намазваме всяка кора с разтопено масло и разпределяме върху нея част от плънката, която сме приготвили от разбитото кисело мляко, яйца и натрошеното сирене.

5. Навиваме кората на руло. Поставяме го завито като охлюв в намазана с олио средно голяма кръгла тава.

6. Повторете разточването и навиването на рула и с останалите двойни кори. Намазваме баницата с разбито с малко вода яйце, разпределяме останалото краве масло, нарязано на малки кубчета.

7. Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин. След като е готова баницата, напръскваме я с малко студена вода, за да омекне и я завиваме с кърпа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.