1 кг. брашно София мел
6 яйца
250 мл.прясно мляко
300 г захар
250 г топена свинска мас
50 мл. коняк
40 г жива мая
1.Активирайте маята с 1 с.л.захар, 50 мл топла вода и 2-3с.л. брашно
2. Пресейте брашното и към него добавете разтворена в прясното мляко захар, за да няма кристалчета стопена мазнина
3. Разбийте яйцата, алкохола под формата на ром или коняк, маята през това време вече се е активирала, добавете и нея и кората от лимон.
4. Всичко това разбъркайте с бъркалка за тесто на миксера или дървена лъжица. Тестото е много лепкаво и не става за месене, но не се притеснявайте и не добавяйте повече брашно.
5. Оставете на топло да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.
6.След като тестото е втасало е време да започнете оформянето на козунаците. Разделете тестото на 3 и после на още 3 за да може да сплетете козунаците. С мазни ръце разстелете на правоъгълни парчета тестото, поставете плънката и завийте и осучете като въже.
7. Готовите оплетени козунаци. оставете на топло да втасат, докато изпълнят формите си. След това ги намажете с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио. Пекат се на 180 градуса.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ