Френска селска торта
Торти

Изпратена от:

Яна Секулова от София

Необходими продукти:

400 гр брашно София Мел Класик
50 г масло
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л.сода
1200 г заквасена сметана
12 равни с.л. кристална захар
150 г смлени орехи
Бурканче сладко от боровинки (по желание)

Начин на приготвяне:

1. В дълбота тенджера слагаме съставките за блатовете. Яйцето и захарта се разбъркват, добавят се меда, маслото, прясното мляко и содата. Слага се на котлона и се вари докато сместта придобие приятен карамелен цвят. Разбърква се от време на време. Зависи от силата на котлона за колко време може да стане-10-15мин. От содата сместта увеличава обема си поне 4-5 пъти, за това трябва да е в дълбока тенджера и да внимавате да не изкипи.

2. Когато е готова се маха от котлона и се изчаква малко да поизстине. Добавяте брашното и замесвате тестото.

3. Полученото тесто се разделя на 7 равни по големина топки. Ползвайте везна за по-сигурни резултати. Всяка топка се разточва върху отделна хартия за печене (по-лесно е) с диаметъра на формата, в която ще печете. Добавете малко брашно за по-лесно разточване. Използвайте формата за да си очертаете блата по-лесно, но не изрязвайте с точност на формата защото се свива. Става дебел около 2-3 мм.

4. Пече се 2-3 минути на 160 градуса и внимавайте да не прегори защото се чупи лесно. След като е изпечен се изрязва, ако се налага.

За крема: слагате сметаната в купата, добавяте захарта. Върху всеки блат нанасяте от крема.

5. Ако искате да сложите сладко от боровинки - слагате крем, сладко и отгоре блат. Най-отгоре слагате само от крема. Оставяте да престои в хладилник няколко часа, най-добре е 24 часа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

17.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.