Коледна елха от профитероли
Торти

Изпратена от:

Таня Донева от София

Необходими продукти:

Необходими продукти за крема:
500 мл прясно мляко
2 големи яйца
60 г брашно Екстра София Мел
140 г захар
1 ч. л. натурална ванилова захар
Необходими продукти за профитеролите:
230 мл вода
115 г масло
115 г брашно Екстра София Мел
230 г яйца ,претеглени с черупката (около 4 големи яйца)
½ ч. л. морска сол
1 с. л. захар
За декорация и сглобяване:
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад

Начин на приготвяне:

Приготвяне на крема:

1. Започнете с приготвяне на крема, за да има време да изтине преди да го използвате.

2. Разбъркайте с кухненска тел в тенджера яйцата, захарта, брашното и прясното мляко.

3. Сварете крема на средно висока температура, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато през цялото време. Готовия крем махнете от котлона и оставете да се охлади за 3-4 минути, като отвреме, навреме разбърквате, за да не хваща коричка.

4. След това прибавете маслото и разбъркайте, докато се стопи и се разпредели равномерно в крема. Поставете найлоново фолио по повърхността на крема и го оставете да изстине до стайна температура, след което го приберете в хладилника, докато се охлади добре.

Приготвяне на профитеролите:

5. Загрейте фурната до 180°С. Поставете водата, солта, захарта и маслото в тенджера и загрейте на умерен огън, като разбърквате от време на време. Когато водата започне да ври (маслото трябва да се разтопи в този момент), премахнете тенджерата от котлона и добавете брашното наведнъж. Разбъркайте енергично (използвайте дървена лъжица, за да направите това). Когато брашното поеме водата и се оформи тесто, върнете го на котлона.

6. Гответе тестото за 1 – 3 минути на среден огън, като бъркате, докато тестото поизсъхне и започне да образува филм по стените и дъното на тенджерата. Времето за готвене варира в зависимост от силата на котлона.

7. Прехвърлете тестото в купа и го оставете да се охлади леко за няколко минути. С помощта на дървена лъжица или ръчен миксер, добавяйте яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.

8. Подгответе голяма тава постлана с хартия за печене. Поставете тестото в сладкарски пош с голям кръгъл накрайник и го шприцовайте на малки порции на разстояние едно от друго. След това с влажен пръст изравнете върха на всяко тесто. Печете профитеролите в предварително загрята фурна за 30 – 40 минути, докато станат златисто-кафяви.

9. Готовите профитероли оставете да изстинат напълно. На дъното на всеки направете малка дупка, с помощта на нож. Поставете крема в сладкарски пош с малък кръгъл накрайник и напълнете профитеролите с него. Приберете ги в хладилника за 10-15 минути. Разстопете черния шоколад.

10. Потопете всеки профитерол в горната част, в шоколада и ги оставете, докато шоколада стегне. Разстопете белия шоколад и слепете в подходяща чиния първия ред от профитеролите в кръг, което ще бъде и първият ред, основата на тортата. Подредете профитеролите в кръг, като по средата оставяте дупка, тя ще остане куха. Ако искате, можете да запълните и вътрешността на тортата с порфитероли (по избор).

11. Продължете нагоре да изграждате тортата, като всеки следващ кръг стеснявате, така че да получите коносовидна форма, като елха. След като стигнете до върха, приберете тортата в хладилника за 15 минути, за да стегне добре. Украсете тортата, както на вас ви харесва. Аз използвах ядливи златни снежинки и златна боя. Завърших със звезда направена от марципан, която също боядисах със златна ядлива боя.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

06.12.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.