Коледна елха от профитероли
Торти
Необходими продукти:
Необходими продукти за крема:
500 мл прясно мляко
2 големи яйца
60 г брашно Екстра София Мел
140 г захар
1 ч. л. натурална ванилова захар
Необходими продукти за профитеролите:
230 мл вода
115 г масло
115 г брашно Екстра София Мел
230 г яйца ,претеглени с черупката (около 4 големи яйца)
½ ч. л. морска сол
1 с. л. захар
За декорация и сглобяване:
100 г черен шоколад
100 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Приготвяне на крема:
1. Започнете с приготвяне на крема, за да има време да изтине преди да го използвате.
2. Разбъркайте с кухненска тел в тенджера яйцата, захарта, брашното и прясното мляко.
3. Сварете крема на средно висока температура, докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато през цялото време. Готовия крем махнете от котлона и оставете да се охлади за 3-4 минути, като отвреме, навреме разбърквате, за да не хваща коричка.
4. След това прибавете маслото и разбъркайте, докато се стопи и се разпредели равномерно в крема. Поставете найлоново фолио по повърхността на крема и го оставете да изстине до стайна температура, след което го приберете в хладилника, докато се охлади добре.
Приготвяне на профитеролите:
5. Загрейте фурната до 180°С. Поставете водата, солта, захарта и маслото в тенджера и загрейте на умерен огън, като разбърквате от време на време. Когато водата започне да ври (маслото трябва да се разтопи в този момент), премахнете тенджерата от котлона и добавете брашното наведнъж. Разбъркайте енергично (използвайте дървена лъжица, за да направите това). Когато брашното поеме водата и се оформи тесто, върнете го на котлона.
6. Гответе тестото за 1 – 3 минути на среден огън, като бъркате, докато тестото поизсъхне и започне да образува филм по стените и дъното на тенджерата. Времето за готвене варира в зависимост от силата на котлона.
7. Прехвърлете тестото в купа и го оставете да се охлади леко за няколко минути. С помощта на дървена лъжица или ръчен миксер, добавяйте яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.
8. Подгответе голяма тава постлана с хартия за печене. Поставете тестото в сладкарски пош с голям кръгъл накрайник и го шприцовайте на малки порции на разстояние едно от друго. След това с влажен пръст изравнете върха на всяко тесто. Печете профитеролите в предварително загрята фурна за 30 – 40 минути, докато станат златисто-кафяви.
9. Готовите профитероли оставете да изстинат напълно. На дъното на всеки направете малка дупка, с помощта на нож. Поставете крема в сладкарски пош с малък кръгъл накрайник и напълнете профитеролите с него. Приберете ги в хладилника за 10-15 минути. Разстопете черния шоколад.
10. Потопете всеки профитерол в горната част, в шоколада и ги оставете, докато шоколада стегне. Разстопете белия шоколад и слепете в подходяща чиния първия ред от профитеролите в кръг, което ще бъде и първият ред, основата на тортата. Подредете профитеролите в кръг, като по средата оставяте дупка, тя ще остане куха. Ако искате, можете да запълните и вътрешността на тортата с порфитероли (по избор).
11. Продължете нагоре да изграждате тортата, като всеки следващ кръг стеснявате, така че да получите коносовидна форма, като елха. След като стигнете до върха, приберете тортата в хладилника за 15 минути, за да стегне добре. Украсете тортата, както на вас ви харесва. Аз използвах ядливи златни снежинки и златна боя. Завърших със звезда направена от марципан, която също боядисах със златна ядлива боя.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Таня Донева от София
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване