Козуначени кифлички


Други сладки печива

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел и още около 200 гр. за доомесване
6 яйца, от които отделям 2 жълтъка за намазване
300 г захар
42 г мая
250 мл прясно мляко
150 г мас (аз ги правя със свинска мас), иначе 200 гр масло или наполовина мас/масло
кората на 2 лимона
2 пакетчета ванилова захар

Начин на приготвяне:

1. Маята се активира в топлото прясно мляко с 1 с. л. захар и 3 с. л. от брашното, разбъркваме и оставяме да шупне.

2. В купата на миксера разбивам яйцата, добавяме захарта, лимоновата кора и ваниловата захар да се получи пухкава смес.

3. В по-голяма купа пресяваме около 600-700 г брашно, прибавяме шупналата мая, разтопената мас и яйчената смес. Омесваме меко тесто.

4. Оставяме да втаса (аз го меся вечер и го оставям на хладно да втасва, на сутринта е готово :)

5. Оформям си кифличките с пълнеж по избор - аз ги правя със сладко от настъргани дюли, защото са ароматни, понякога и с течен шоколад и ягодово сладко. Докато навия и последните кифлички, първите вече са втасали.

6. Мажат се разбит жълтък и поръсваме със захар.

7. Печат се на умерена фурна. От това тесто правя и козунаци.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Цветанелия Давидкова от Шумен

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

02.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.