Козуначени кифлички
Други сладки печива
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел и още около 200 гр. за доомесване
6 яйца, от които отделям 2 жълтъка за намазване
300 г захар
42 г мая
250 мл прясно мляко
150 г мас (аз ги правя със свинска мас), иначе 200 гр масло или наполовина мас/масло
кората на 2 лимона
2 пакетчета ванилова захар
Начин на приготвяне:
1. Маята се активира в топлото прясно мляко с 1 с. л. захар и 3 с. л. от брашното, разбъркваме и оставяме да шупне.
2. В купата на миксера разбивам яйцата, добавяме захарта, лимоновата кора и ваниловата захар да се получи пухкава смес.
3. В по-голяма купа пресяваме около 600-700 г брашно, прибавяме шупналата мая, разтопената мас и яйчената смес. Омесваме меко тесто.
4. Оставяме да втаса (аз го меся вечер и го оставям на хладно да втасва, на сутринта е готово :)
5. Оформям си кифличките с пълнеж по избор - аз ги правя със сладко от настъргани дюли, защото са ароматни, понякога и с течен шоколад и ягодово сладко. Докато навия и последните кифлички, първите вече са втасали.
6. Мажат се разбит жълтък и поръсваме със захар.
7. Печат се на умерена фурна. От това тесто правя и козунаци.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Цветанелия Давидкова от Шумен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване