Козунак с лимонада
Други сладки печива

Изпратена от:

Кристина Желева от Област Добрич

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Екстра
1/2 кубче прясна мая
100 г кисело мляко
60 г свинска мас/масло
2 с.л. олио
2 яйца
110 г кисело мляко
2 с.л. течен подсладител
кората на един лимон
лимонена есенция - няколко капки
локум
стафиди

Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря с 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар и около 100 мл топла вода. Остава се да се "захване". В тава се пресява първо около 500 г брашно София Мел Екстра и се прави кладенче. Чукват се яйцата (отделяме 1 жълтък за намазване на козунака), добавят се захарта, подсладителя, олиото, киселото мляко, настъргва се кората на лимона и се добавя есенция за по-наситен аромат. Когато се разбъркат съставките, прибавяме вече захваналата се мая, като постепенно започваме да прибавяме и брашното.

2. Изсипваме тестото върху набрашнен плот, добавяме още брашно, ако е необходимо. Постепенно започваме да прибавяме и мазнината - свинска мас или масло, като изчакаме тестото хубаво да я поеме.

3. След оформяне на тестото го оставяме да втаса на топло за около час. След като тестото е удвоило обема си, започваме да оформяме козунак - разделяме на 3 топки, разточваме ги с ръце на фитили. Във всеки фитил слагаме локум и стафиди. Сплитаме ги на плитка.

4. Намазваме козунака с малко мазнина и отново го оставяме да втаса.

5. После намазваме с жълтък, поръсваме със захар и го слагаме да се пече на около 175-180 градуса.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

31.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.