Морковена торта с портокали
Торти
Необходими продукти:
300 г брашно София мел Класик
500 г моркови
200 г захар
3 яйца
50 г орехи
10г бакпулвер
1ч. л. канела
100 мл олио
1 щипка сол
За крема: 1кг цедено кисело мляко
3-4 лъжици кисело мляко
200г пудра захар
кората на 1 лимон
орехи за поръсване
портокали или мандарини за украса
Начин на приготвяне:
1. На морковите се изцежда сокът в сокоизтисквачка и се взема само сухата част. Към разбитите яйца се добавят останалите продукти, включително морковите и смлените орехи.
2. Сместа се изсипва в намазнена форма, в която е сложена хартия за печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 40-45 минути. Когато блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва напречно на две. Може да се сиропира по желание със сиропа на сладко от вишни или друг гъст сироп.
3. Цеденото кисело мляко и киселото мляко се разбиват леко с миксер заедно с пудрата захар и настърганата лимонова кора. Едната половина на блата се слага за основа на тортата и се намазва с половината от крема.
4. Покрива се с втория блат и цялата торта се намазва с останалия крем. Между ръбовете на двата блата може да остане разстояние, което се запълва с парченца портокал или мандарини, на които предварително са отстранени семките.
5. Отгоре се украсява с парченца портокал или мандарини. Отстрани се поръсва с орехи.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Петя Драгостинова от гр. Велико Търново
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване