Торта Медовик
Торти

Изпратена от:

Деница Искърова от Бяла

Необходими продукти:

650 г София мел екстра
2 яйца
200 г кристална захар
70 г масло
4 с.л. мед
2 ч.л. сода
800 г заквасена сметана
200 мл. течна сладкарска сметана
150 г пудра захар

Начин на приготвяне:

1. В съд сложете яйцата, захарта, маслото и меда. Всичко това сложете на котлона на водна баня. Разбърквайте непрекъснато, докато захарта се разтопи, като водата не трябва да опира в дъното на съда.

2. Свалете сместа от огъня, добавете содата и интензивно разбърквайте. Получава се много гъста пяна, която шупва и увеличава обема си около 2 пъти.

3. Добавете брашното, предварително пресято до получаването на хомогенна смес, докато се получи меко и еластично тесто. Ако тестото лепне по пръстите, добавете още брашно, докато спре да лепне.

4. Разделете сместа на 8-9 равни части. При мен се получиха 9 кори с размер 22 см и 130 г/кора.

5. Набрашнете плота добре и с помощта на точилка разточете корите. Печете в предварително загрята фурна на 200 °С около 4-5 минути до зачервяване. Внимавайте, тъй като корите са тънки и изгарят много бързо.

6. След като извадите първата кора, докато е още топла, сложете тортен ринг и с помощта на нож изрежете кората по борда. Остатъците оставете настрана и смелете в блендера. Те ща ни нужни за покриване и облепване на тортата.

7. Кремът се приготвя много лесно – смесете с помощта на лъжица заквасената сметана и захарта в купа. Захарта ще се разтвори.

8. Разбийте сладкарската сметана на пухкав крем. Добавете лъжица по лъжица към заквасената сметана и с помощта на шпатула ги смесете до постигане на хомогенна смес. 9. Сглобяване на тортата – върху блата слагаме обилно количество от крема, добавяме пак блат, крем и т.н., докато свършат блатовете. Покриваме тортата от всички страни с крем. Украсяваме по избор. Тортата се прибира в хладилник за 4-6 часа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

19.04.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.