Торта на клечка
Торти
Необходими продукти:
500 - 200 г брашно София мел
4 яйца
200 г захар
500 г сладкарска сметана
250 г масло
1 кг млечен шоколад
Начин на приготвяне:
1. Правите си пандишпанови блатове за торта. Отделяте белтъците от жълтъка и разбивате белтъците със захарта до твърди върхове.
2. Постепенно добавяте един по един жълтъка като разбърквате с шпатула и накрая добавяте брашното, като го пресявате. Бъркане отново с шпатула като се внимава сместа да остане пухкава, но и да няма неразтворено брашно. Изсипвате в форма и печете в загрява фурна на 160 г до суха клечка.
3. Блата се оставя да изстива напълно, след което го натрошавате. Към натрошения блат добавяте разбитата сметана и меко масло на стайна температура. С ръкавици обърквате и мачкате с ръце. Получаване като тесто за скалички, сместа не трябва да е много суха, нито много мека. Трябва като направите топче да стои стабилно в ръцете ви.
4. Трябва ви силиконови форми за сладолед, но ако нямате може да направите кейк попс, като си оформите малки топчета и оставите да се охлаждат. Разтопявате си шоколада на водна баня или в микровълнова. Вземате шишчета или клечки за кафе ако правите в форма за сладолед. При варианта за кейк попс се взема шишчето и се топи малко в шоколада, а след това го забивате в топчето.
5. Оставя се да стегне хубаво, а след това се потапя цялото топче и може да го украсите с пръски. За сладоледа трябва да сложите клечките от кафе като се намазват и те с шоколад. Вземате от сместа и оформяте по формата и се охлаждат. Аз слагам за кратко в фризера за по - бързо охлаждане.
6. След това внимателно вадите от формата и подходящ съд се слага разтопеният шоколад и се потапят целите. Оставя се отново да се охлади.
7. Накрая с прибор вземам от шоколада и правя чертички по него и украсявам с поръски. Стават страхотни торти на клечка за малки и големи.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Стеф Вичкова от Монтана
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване