торта с какаов блат и сметана


Торти

Необходими продукти:


100 г брашно
90 г захар
4 яйца
2 с. л какао
1 с. л царевично нишесте
бакпулвер
половин ч. л сол
заквасена сметана 800 мл
пудра захар на вкус за сметаната
10 г желатин
стафиди, плодове

Начин на приготвяне:

1. Сухите съставки за блата - брашно, какао, царевично нишесте, бакпулвер се смесват.

2. Яйцата се разделят на белтък и жълтък. Жълтъците се разбиват с една трета от захарта, останалата захар се слага в белтъците заедно със солта. Те се разбиват на сняг.

3. Смесват се белтъците и жълтъците внимателно, а след това се добавя и сухата смес, също с внимателно бъркане.

4. Сместа за пандишпанов блат се пече в подходяща кръгла форма (около 20 см диаметър) върху хартия за печене, в предварително загрята на 180 градуса фурна за 17-18 минути.

5. Изважда се и се оставя да изтине. След това се разрязва на два отделни блата.

6. Желатина се накисва във вода, за да набъбне, а след това на водна баня се забрява леко до течно състояние. Сметаната (на стайна температура) се разбива със пудрата захар, след това се добавя желатина.

7. Оставя се в хладилник леко да стегне, като се разбърква от време на време.

8. Блата се напоява с подходяща течност (захарен сироп или компот).

9. Във форма за торта се поставя едната част на блата, залива се с половината сметана и се слагат стафиди или плодове според сезона и желанията. Слага се втория блат, останалата сметана и се слага в хладилник поне за 12 часа. След това се украсява по желание.

Добър Апетит!

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



Изпратена от:

Румен Соколов от София

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

До 40 минути

Дата на публикуване

20.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.