Торта Шарлота
Торти и Сладкиши
Необходими продукти:
250 г брашно София мел 500 екстра
2 яйца
150 г захар
40 г царевично нишесте
500 г прясно краве мляко
800 г бутер тесто
малко пудра захар
250 г сладко по избор
200 г сладкарска сметана
1 ванилия
5 г желатин
3 супени лъжици студена вода
Начин на приготвяне:
1. Пригответе крема, като в подходящ съд разбиете яйцата заедно със захарта. Добавете нишестето и прясното мляко и бийте, докато се получи еднородна смес. Сложете на котлона и гответе, като бъркате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
2. Свалете от котлона, прехвърлете в купа и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да се охлади напълно.
3. Вземете едното парче от бутер тестото и върху хартия за печене леко разточете. Изрежете кръг с диаметър 20 сантиметра или с големината на формата, в която редите десерт. Раздалечете излишното тесто и прехвърлете заедно с хартията във форма за печене.
4. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете за 10-15 минути. Извадете и оставете да се охлади напълно.
5. Вземете втората част от тестото и отново изрежете кръг. Раздалечете излишното тесто и с остър нож нарежете кръглата кора на 12 триъгълника. Поръсете с пудра захар, сложете във фурната и изпечете. Извадете и оставете да се охлади напълно.
6. В отделен съд разбийте сладкарската сметана. Разтворете желатина с водата, разбъркайте и оставете да набъбне. След това разтопете на микровълнова.
7. Вземете охладения крем и добавете желатина. Охладете за 2-3 минути и добавете към яйчния крем. Разбъркайте добре.
8. След това лъжица по лъжица добавете сметаната и бийте с миксер, докато се получи еднородна смес. Сложете целия блат в ринг и набодете на няколко места с вилица. След това сипете част от крема и заравнете. Поставете половината от сладкото върху него, разпределете равномерно и покрийте отново с крем. Върху него сложете останалото сладко и заравнете.
9. След това най-отгоре подредете нарязаните парчета от блата. В центъра торта сложете малка част от сладко.
10. Пъхнете в хладилник да стегне за 2-3 часа. Извадете и отстранете ринга. Начупете останалите парчета от тестото и с тези трохи покрийте страните на тортата. Поръсете с пудра захар и поднесете.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Севдие Реджебова от сеново
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване