Баница с домашно точен кори със сирене и лук
Баници
Необходими продукти:
За корите:
500 г брашно София Мел Баници ( още за доомесване)
250 мл олио
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая
250 мл вода
За плънката:
300 г краве сирене
2 връзки зелен лук
Начин на приготвяне:
От изброените продукти замесете меко, нелепнещо тесто. Разделете на 5 топки. Оставете върху набрашнен плот, покрити с кърпа да починат около 15 минути.
Пригответе плънката през това време. Задушете нарязания зелен лук в малко мазнина и натрошете сиренето в отделна купа.
След това разточете една топка на тънка кора с диаметър около 60 см. Поръсете малко от плънката, съвсем леко намазнете корите с олио и завийте на руло, усуквайки. Наредете в тава с диаметър около 30 см, от вътре навън, като поставяме първата кора в центъра на охлювче. Процедирайте по същия начин с останалите, като наставяте кора след кора. Готовата баница оставете да почине около 20 минути на топло, преди да я поставите във фурната да се пече. Ако корите са останали по-сухи, намажете отгоре баницата с олио.
Печете първите 20 минути на максимална степен на фурната, след като баницата се е запекла до же-лания цвят отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете още 30 минути на 180°С.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване