


Точена баница с мая
Баници
Необходими продукти:
За тестото:
800-900 г брашно София Мел Баница
2 яйца
300 г кисело мляко с висок процент масленост
100 мл вода
120 мл хладко прясно мляко
20 г свежа мая
2 равни ч.л. сол
2 с.л. захар с връх
60 мл слънчогледово олио
натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
За плънката:
400 г сирене
3 яйца
плънката трябва да бъде по-суха от обикновено
За намазване на корите:
100 г разтопено масло
50 мл слънчоледово олио
От това количество тесто, можете да изпечете две тави с баница с диаметър 27 см
Начин на приготвяне:
Разбъркайте в прясното мляко маята, захарта и 2-3 супени лъжици от брашното. Оставете настрани, докато маята се активира.
Изсипете в голяма купа 500 г от брашното и направете по средата кладенче. Изсипете всички продукти в него и омесете меко, еластично, нелепнещо тесто. Добавяйте брашно, докато е необходимо. Оформете от готовото тесто топчета по 400 г всяко. Подредете ги в тавичка поръсена с брашно и ги покрийте с па-мучна кърпа. Оставете тестото да втаса за около 1 час.
Работния плот поръсете с нишесте и от всяко топче разточете кора с дебелина 4-5 мм, с помощта на нишестето и точилка. След разточването на всяка кора, с помощта на точилката я прехвърлете върху голяма кърпа. Поставяйте по 2-3 с.л. от мазнината върху всяка кора и с помощта четка я разнесете по цялата повърхност на кората. Поставете от плънката, като отново разпределете равномерно по повърх-ността на кората и я завийте на руло, с помощта на кърпата.
Корите подредете в предварително подготвена тава, намазана с мазнина, или покрита с хартия за пече-не. Оформянето започва от средата, докато се изпълни цялата тава, но не се притискат прекалено плътно рулата едно в друго, за да има място тестото да втаса. Така оформената баница намажете с мазнина по повърхността (може да поръсите със сусам, ако ви харесва идеята).
Оставете я да втаса за 40-50 минути, докато удвои обема си.
Втасалата баница поставете във фурната на 190°С, докато леко започне да се зачервява (около 15 минути), след това намалете градусите на 170°С и печете до готовност, около 30 минути. Цялото печене продължава около 45-50 минути. Видът на баницата подсказва кога е готова. Цветът и става златист и много апетитен.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
