Точена баница с мая
Баница

Необходими продукти:

За тестото:
800-900 г брашно София Мел Баница
2 яйца
300 г кисело мляко с висок процент масленост
100 мл вода
120 мл хладко прясно мляко
20 г свежа мая
2 равни ч.л. сол
2 с.л. захар с връх
60 мл слънчогледово олио
натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване

За плънката:
400 г сирене
3 яйца
плънката трябва да бъде по-суха от обикновено

За намазване на корите:
100 г разтопено масло
50 мл слънчоледово олио

От това количество тесто, можете да изпечете две тави с баница с диаметър 27 см

Начин на приготвяне:

Разбъркайте в прясното мляко маята, захарта и 2-3 супени лъжици от брашното. Оставете настрани, докато маята се активира.
Изсипете в голяма купа 500 г от брашното и направете по средата кладенче. Изсипете всички продукти в него и омесете меко, еластично, нелепнещо тесто. Добавяйте брашно, докато е необходимо. Оформете от готовото тесто топчета по 400 г всяко. Подредете ги в тавичка поръсена с брашно и ги покрийте с па-мучна кърпа. Оставете тестото да втаса за около 1 час.

Работния плот поръсете с нишесте и от всяко топче разточете кора с дебелина 4-5 мм, с помощта на нишестето и точилка. След разточването на всяка кора, с помощта на точилката я прехвърлете върху голяма кърпа. Поставяйте по 2-3 с.л. от мазнината върху всяка кора и с помощта четка я разнесете по цялата повърхност на кората. Поставете от плънката, като отново разпределете равномерно по повърх-ността на кората и я завийте на руло, с помощта на кърпата.

Корите подредете в предварително подготвена тава, намазана с мазнина, или покрита с хартия за пече-не. Оформянето започва от средата, докато се изпълни цялата тава, но не се притискат прекалено плътно рулата едно в друго, за да има място тестото да втаса. Така оформената баница намажете с мазнина по повърхността (може да поръсите със сусам, ако ви харесва идеята).
Оставете я да втаса за 40-50 минути, докато удвои обема си.

Втасалата баница поставете във фурната на 190°С, докато леко започне да се зачервява (около 15 минути), след това намалете градусите на 170°С и печете до готовност, около 30 минути. Цялото печене продължава около 45-50 минути. Видът на баницата подсказва кога е готова. Цветът и става златист и много апетитен.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

трудна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.12.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.