Точени банички със спанак, овче сирене и пресен джоджен
Баници
Необходими продукти:
За тестото:
600 г брашно София Мел Баница + допълнително за доомесване
3 с.л. слънчогледово олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
350 мл хладка вода
100 г пшенично нишесте за точене
За намазване на корите:
60 мл зехтин
50 мл вода
1 с.л. брашно
1 с.л. оцет
1 ч.л. сода за хляб
За пълнеж:
300 г овче сирене
100 г задушен спанак
2 стръка пресен джоджен
За намазване преди печене:
1 жълтък
1 ч.л. сметана
черен сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Омесете изброените продукти, докато получите много меко тесто. Разделете го на 5 равни части и оф-ормете от тях топчета. Поръсете малко брашно върху суха и чиста тавичка и поставете топчетата върху нея. Покрийте ги с памучна кухненска кърпа и ги оставете да почиват за 30 минути.
От всяко топче тесто с помощта на нишестето и точилка разточете големи тънки като лист хартия кори. Корите трябва да са прозрачни, след като ги разточите максимално.
Смесете всички продукти за намазване на корите отвътре и разбъркайте добре. Смесете добре всички продукти за плънката.
Нарежете всяка кора на четири равни части и ги намажете с помощта на четка със сместа, приготвена за целта. Разпределете по две супени лъжици от пълнежа върху всяко парче и навийте на руло.
Рулото завийте на охлюв и поставете всички банички върху тава, постлана с хартия за печене. Намажете повърх-ността им с разбития със сметана жълтък и поръсете с черен сусам.
Печете баничките на 180°С за 20-25 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване