За тестото:
75 г пшенично брашно София Мел Класик
200 г пшеничен грис София Мел
фино настъргана кора от 1 голям лимон
150 мл зехтин Eкстра Virgin
175 г фина захар
4 големи яйца
175 мл прясно мляко
1 пакет бакпулвер
За лимоновия сироп:
сока от 1 голям лимон
250 г захар
2 с.л. мед
400 мл вода
1 лимон, тънко нарязан (по желание)
Включете фурната на 180⁰C.
Намажете около 15 малки формички с мазнина.
В голяма купа разбъркайте заедно лимоновата кора, зехтина, захарта и яйцата до гладка консистенция.
С помощата на телена бъркалка, разбъркайте млякото с гриса.
Пресейте заедно брашното и бакпулвера, добавете към гриса и разбъркайте, докато получите гладко тесто. Изсипете при течните продукти и разбъркайте отново.
Разпределете тестото във формите, като ги напълните на 2/3 от обема им.
Печете около 25-30 минути, докато кексчетата станат с красив кафеникав загар.
Докато печете, направете лимоновия захарен сироп. Поставете лимоновия сок в малка тенджерка на котлона, заедно с водата. Прибавете захарта и меда и варете на слаб огън, окола 10 минути, дакото сиропът се посгъсти.
Когато кексчетата са изпечени, ги извадете от формите и ги подредете върху голям поднос. Оставете ги да поизстинат и полейте всяко с 3 три лъжици от леко охладения сироп. Гарнирайте със захаросаните резени и сервирайте.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ