Сладка пита със сусам
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно Класик
2 бр яйца
2 с л кисело мляко
250 мл прясно мляко
5с л захар
1 ч л сол
4 с л олио
25 г мая
70 г меко масло за корите
Начин на приготвяне:
1. В топло прясно мляко натрошете маята, добавете захарта и 3 с л брашно. Разбърква се на кашичка и оставяте да бухне за 10 минути.
2. Сипете брашното в дълбока купа, добавете яйцата като отделите 1 жълтък за намазване отгоре. Прибавете кисело мляко, сол, олио и 3 с л разтопено масло.С добавената активирана мая замесвате средно меко тесто и оставяте да втаса за 1 час.
3. Разделете на 3 топки, всяка се точи на кръгла кора, намазва се с масло, отгоре сложете втора кора намазана с масло и трета кора. Разточете леко с пръсти докато се получи кръг с диаметър на тавата в която ще печете.
4. Нарязва се на 16 триъгълника и на всеки се прави разрез в средата. Връхчето се промушва и се оформя листо, а после се навива на рулце и нареждате в тавата.
5. Оставете за 20 минути да почине и намажете с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.
6. Поръсете сусам и печете в загрята фурна 170 с около 40 минути.
7. Извадете и намажете с масло за мека коричка.
Добър апетит!
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Violeta Mateva от Бургас

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
