Пита
Питки, Погачи
Необходими продукти:
750/850 г брашно София Мел
200 мл прясно мляко
150 мл топла вода
25 г прясна мая
3 яйца, като един жълтък за намазване на питката
100 г захар
70 г разтопено краве масло
50 г краве масло за намазване на корите
30 г какао
Начин на приготвяне:
1. Замесваме се меко тесто и разделяме на две части, като в едната част слагаме 30 г какао. Оставям ги да се удвои за 1 час.
2. Първо разстиламе тестото, което е замесено със какао на правоъгълник маже се с масло, което е на стайна температура. По същият начин разстиламе и другата смест на правоъгълна кора и слагам върху правоъгълника с какаовата смес, която също намазва с краве масло. Завиваме две кори на стегнато руло, реже се средата и се сплитат. Във средата на питката отразява крайната част на рулото.
3. След като се оформи питката се оставя за 40 мин. да се удвои, маже се с жълтък и 1 чаена лъжичка прясно мляко.
4. Пече се на 180 г за 40 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Магдалена Тонева от Тетевен
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване