Сладка питка
Питки, Погачи
Необходими продукти:
700-800 г София Мел Екстра
1 бр. прясна мая
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
150 мл. олио
краве масло
сусам
Начин на приготвяне:
1. В топло прясно мляко се натрошава маята с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява, слага се солта, прави се кладенче в средата и се добавят киселото мляко, маята, олиото, захарта, двете яйца + белтъка на третото (жълтъка остава за наказване на питката).
2. Замесва се меко тесто. Постява се в намаслена купа, завива се със стреч и се оставя на топло да втаса.
3. Готовото тесто се разделя на 6 равни части и отново се оставят на топло да втасат. Разточва се първата топка на кръг и се намазва отгоре с омекнало краве масло. Повтаря се с останалите топки, като се подреждат една върху друга. Последния пласт не се намазва. Разточва се отново.
4. Разрязва се като пица на 8 равни части. Слага се сирене в широката част и се навива под формата на кифличка. Всяка кифличка се разрязва през средата и се подреждат в кръгла тава. Оставя се на топло отново да втаса. Преди да се сложи във фурната се намесва питката с отделения белтък, който е смесен с малко мляко и мазнина. Поръсва се със сусам, маково семе по избор.
5. Пече се на 180 градуса в загрява фурна около 40 мин.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Раиса Димитрова от Добрич
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване