Сладка питка
Питка, Погача

Изпратена от:

Раиса Димитрова от Добрич

Необходими продукти:

700-800 г София Мел Екстра
1 бр. прясна мая
400 мл прясно мляко
5 с.л. захар
1 с.л. сол
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
150 мл. олио
краве масло
сусам

Начин на приготвяне:

1. В топло прясно мляко се натрошава маята с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява, слага се солта, прави се кладенче в средата и се добавят киселото мляко, маята, олиото, захарта, двете яйца + белтъка на третото (жълтъка остава за наказване на питката).

2. Замесва се меко тесто. Постява се в намаслена купа, завива се със стреч и се оставя на топло да втаса.

3. Готовото тесто се разделя на 6 равни части и отново се оставят на топло да втасат. Разточва се първата топка на кръг и се намазва отгоре с омекнало краве масло. Повтаря се с останалите топки, като се подреждат една върху друга. Последния пласт не се намазва. Разточва се отново.

4. Разрязва се като пица на 8 равни части. Слага се сирене в широката част и се навива под формата на кифличка. Всяка кифличка се разрязва през средата и се подреждат в кръгла тава. Оставя се на топло отново да втаса. Преди да се сложи във фурната се намесва питката с отделения белтък, който е смесен с малко мляко и мазнина. Поръсва се със сусам, маково семе по избор.

5. Пече се на 180 градуса в загрява фурна около 40 мин.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

26.01.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.