Сладка погача тип -''кифлички''
Питка, Погача

Изпратена от:

Магдалена Стоянова от Благоевград

Необходими продукти:


860 г брашно София Мел-Класик
240 мл. топло прясно мляко
240 мл. топла вода
1 ч. ч. олио
5 суп. лъж. захар
1 ч. лъж. сол
1/2 пакетче натрошена прясна мая
1 жълтък + 30 г кр.масло за намазване.

Начин на приготвяне:

1. В купа за миксер се смесват топлото пр. мляко и топлата вода. Прибавят се захарта и маята, предварително разтворена в хладка вода, разбърква се хубаво до разтопяване на захарта, добавят се 2 ч.ч от пресятото брашно и се бърка до получаване на еднородна смес.

2. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло за около 10 мин. да шупне маята. Солта се смесва с останалото брашно, след което се прибавя заедно с олиото към съставките в купата. Замесва се меко тесто, което се разделя на две равни части.

3. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, от която се разрязват 12 еднакви триъгълни парчета. Всяко парче се навива на руло, като се започва от широката част. Така всичките готови рула се нареждат в предварително намазнена и набрашнена тава, като се оставя по малко разстояние едно от друго,за да може тестото да диша и да бухне.

4. Покрива се с кърпа и се оставя отново на топло да втаса. Отгоре се намазва с разбитият жълтък към който е прибавено разтопеното кр. масло и две суп. лъж. топло прясно мляко.

5. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса на вентилатор с включен долен реотан около 40 мин., след 30-тата мин. се покрива отгоре с алуминиево фолио и се пече докато се получи лек златист загар и до готовност. След изваждане се поръсва леко с хладка вода и се покрива с чиста кърпа.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.02.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.