250 г брашно София мел 500 екстра
4 яйца
120 г захар
100 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 с. л. царевично нишесте
50 г кокосови стърготини
1 ванилова захар
250 г маскарпоне
50 г подсладено кондензирано мляко
400 мл сладкарска сметана
200 г тъмен шоколад
50 г филирани бадеми
60 мл вода
1. Начин на приготвяне: В купа разбийте яйцата за едно със захарта до побеляване. Смесете брашното, бакпулвера и нишестето, разбъркайте и пресейте. Прибавете към яйчната смес и бийте до получаване на хомогенна смес. Прибавете кокосовите стърготини и ваниловата захар и комбинирайте.
2. Покрийте форма за печене диаметър 18 сантиметра с хартия и сипете блата в нея.
3. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете за 30-40 минути или до суха клечка.
4. Извадете и оставете да се охлади напълно.
5. Сложете филираните бадеми в тиган и поставете на котлона. Запечете за 2-3 минути или до леко златисто. Свалете и оставете да се охладят напълно.
6. Пригответе крема, като в подходящ съд смесите маскарпонето и кондензираното мляко. С миксер разбийте, докато се получи еднородна смес.
7. Добавете сладкарската сметана и бийте до получаване на еднородна смес. Отделете половината от готовия крем. Настържете шоколада на едро ренде, прибавете към половината към отделения крем и разбъркайте.
8. Вземете охладения блат, отстранете формата и хартията. Срежете на две равни части. Смесете 60 милилитра вода и намажете долния блат.
9. Сложете в ринг и поставете крема, смесен с шоколад и заравнете.
10. Вземете втория блат, сиропирайте водата и го сложете върху крема. Отстранете ринга и намажете тортата от всички страни с останалия крем. Отгоре поръсете с отделения настърган шоколад, а отстрани поставете филиранитя бадеми. Оставете дерта да стегне за поне 3 часа и поднесете.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ