Козуначен венец с шамфъстъци


Други сладки печива

Необходими продукти:

500 g брашно София Мел Козунак
2 яйца, стайна температура
170 ml прясно мляко, затоплено
100 g захар + за поръсване
125 g краве масло, разтопено
½ кубче прясна мая (21 г)
1 ванилия
1-2 с.л. ром
кората от 1 лимон
½ ч.л. сол
1 яйце за намазване на тестото
Захар за поръсване

За шамфъстъците:
100 g белени шамфъстъци (печени)
50 ml прясно мляко
20 g меко масло
60 g захар
½ ч.л. кардамон

 

Начин на приготвяне:

Направете тесто като смесите мая с прясно мляко, 1 с.л. от захарта и оставите да шупне. Разбийте яйца със захар, ром и кора от лимон.
Сложете в купа пресято брашно за козунак и посолете. Направете кладенче и добавете маята, яйцата и малко от маслото. Замесете докато стане на топка.
Малко по малко добавяйте, останалото масло и продължете да месите.
Сложете в купа, намазана с олио и покрийте, оставете да втаса.
Направете паста от шамфъстъци като ги смелите със захар и после добавите счукан кардамон, меко масло и мляко.
Оформяне: разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 1 см, намажете с пастата от шамфъстъци, навийте на руло. Разрежете по дължина, но не до край.
Сплетете двата фитила, а после оформете венец. Покрийте и оставете да втаса.
Намажете с разбито яйце, поръсете със захар и печете на 180 за около 25 минути или до готовност.

Добър апетит!
 

Вид рецепта

Сладка

Трудност на приготвяне

средна

Време за приготвяне

над 90 минути

Дата на публикуване

19.04.2025

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.