


Козуначен венец с шамфъстъци
Други сладки печива
Необходими продукти:
500 g брашно София Мел Козунак
2 яйца, стайна температура
170 ml прясно мляко, затоплено
100 g захар + за поръсване
125 g краве масло, разтопено
½ кубче прясна мая (21 г)
1 ванилия
1-2 с.л. ром
кората от 1 лимон
½ ч.л. сол
1 яйце за намазване на тестото
Захар за поръсване
За шамфъстъците:
100 g белени шамфъстъци (печени)
50 ml прясно мляко
20 g меко масло
60 g захар
½ ч.л. кардамон
Начин на приготвяне:
Направете тесто като смесите мая с прясно мляко, 1 с.л. от захарта и оставите да шупне. Разбийте яйца със захар, ром и кора от лимон.
Сложете в купа пресято брашно за козунак и посолете. Направете кладенче и добавете маята, яйцата и малко от маслото. Замесете докато стане на топка.
Малко по малко добавяйте, останалото масло и продължете да месите.
Сложете в купа, намазана с олио и покрийте, оставете да втаса.
Направете паста от шамфъстъци като ги смелите със захар и после добавите счукан кардамон, меко масло и мляко.
Оформяне: разточете тестото на правоъгълна кора с дебелина 1 см, намажете с пастата от шамфъстъци, навийте на руло. Разрежете по дължина, но не до край.
Сплетете двата фитила, а после оформете венец. Покрийте и оставете да втаса.
Намажете с разбито яйце, поръсете със захар и печете на 180 за около 25 минути или до готовност.
Добър апетит!

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
