![](/uploads/images/header-image-name-1920/5QLqhnvLC0.png)
![](/uploads/images/header-image-name-1366/U4MsTI4zos.png)
![](/uploads/images/header-image-name-1024/eSOij_lePj.png)
Козунак с бадеми и шоколад
Други сладки печива
Необходими продукти:
550 г брашно София Мел Козунак
140 г захар
125 г разтопено масло
30 г прясна мая
1 ч.л. ванилия
250 мл затоплено прясно мляко
3 яйца, стайна температура
1 с. л. Бренди (Ром)
1 щипка сол
кората от 1 портокал
30 г филирани бадеми + за поръсване
90 г черен шоколад на капки
Кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Смесете маята с топлото мляко, 1 с.л. от захарта и оставете да шупне.
2. Разбийте 2 яйца с останалата захар, налейте ванилията и добавете ароматен алкохол или есенция.
3. Смесете брашно, сол и портокалова кора в дълбок съд.
4. Налейте към тях млякото и маята, яйцата и част от маслото.
5. Когато се оформи лепкаво тесто добавете малко по малко и останалото масло.
6. Поставете в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса 2 часа.
7. Разделете тестото на 3 равни части. Оформете сплескани фитили, във всеки сложете по малко шоколад и бадеми и затворете. Усуквайте и сплетете фитилите, оформете един голям козунак.
8. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете да втаса като го покриете с прозрачно фолио, което е леко намазано с олио.
9. Преди печене намажете с разбито яйце, поръсете с филирани бадеми и кристална захар.
10. Печете на 180 градуса за около 40 минути.
![](/uploads/images/recipe/recipe-main-image/qwkldPPlji.png)
Вид рецепта
![](/build/images/front/icons/sweet.b1441cef0027fa10c3c02e059c9e2fab.png)
Трудност на приготвяне
![](/build/images/front/icons/difficult.35c02a9e8285128b7dd617afa309244d.png)
Време за приготвяне
![](/build/images/front/icons/time.455694741e708770412a1781a8039386.png)
Дата на публикуване
![](/build/images/front/icons/date.4870eb8a154663fad1e08e8122f81b11.png)