Щрудел с тиква и ванилов сос
Баници и Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
300 г Брашно София Мел Баница + за поръсване
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
180 мл студена вода
1 щипка сол
За плънката:
600 г настъргана тиква
60 г орехи
60 г бисквити
1 ванилия
Канела, индийско орехче
40 г масло + масло за намазване
80 г захар за поръсване
За соса:
200 мл прясно мляко
200 мл сметана
2 жълтъка
1 ванилия
3 с.л. царевично нишесте
2-3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Направете тестото като смесите всички съставки, ако има нужда добавете още брашно. Тестото трябва да е меко и еластично. Оставете да почине за поне 30 минути като го покриете с фолио.
Загрейте тиквата в малко масло за да се изпари част от нейната вода, охладете.
Разделете тестото на 2 части и от тях направете възможно най- тънки кори. Първо разточете с точилка, сложете върху памучна кърпа и започнете да теглите корите.
Напръскайте с масло, поръсете със смесени бисквити, орехи, захар и подправки и сложете половината от тиквата.
Завийте корите и оформете рула. Изпечете като намажете с масло и поръсите със захар. По желание направете прорези.
Сервирайте с ванилов сос. За соса загрейте сметаната, част от млякото, захар и ванилия. Смесете жълтъци, останалото прясно мляко и нишесте и налейте към тях малко от горещата смес. Върнете всичко в касеролата и гответе докато се получи сос. Сосът трябва да е топъл при поднасяне.
Добър апетит!
/p>
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване