Козуначени топки с орехи и мармалад
Дребни сладки и Други сладки печива
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно София Мел Козунак
2 яйца
1 жълтък
2 ч.л. суха мая
230 мл топло мляко
80 г разтопено масло
80 г захар
1 ч.л. ванилия
Кората от 1 лимон
1 щипка сол
кристална захар за поръсване
За ореховата смес:
200 г орехи
2 с.л. Амарето (Ром)
5 с.л. шипков мармалад
3 с.л. пудра захар
За сметаната:
400 мл студена сметана 35 % масленост
4 с.л. пудра захар
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте маята с млякото и 1 ч.л. от захарта, оставете за 5 минути.
2. Смесете брашно, сол и лимонова кора в купа и направете кладенче.
3. В него изсипете маята, останалата захар, 1 яйце и 1 жълтък, ванилия, 1-2 с.л. от разтопеното масло и хубаво разбъркайте.
4. Прехвърлете върху набрашнен плот и малко по малко добавете останалото масло като месите и удряте тестото в плота. Това е най-трудната част от рецептата.
5. Може да използвате и планетарен миксер за по-лесно.
6. Оформете топка и оставете да втаса, като покриете с фолио.
7. Когато увеличи обема си е време да разрежете тестото на топки.
8. Оформете и поставете в тава с хартия за печене като покриете с прозрачно фолио.
9. Оставете за 30 минути да втасат.
10. Намажете с разбито яйце, поръсете със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути. Охладете добре.
11. Счукайте орехите в хаванче и разбъркайте с шипков мармалад, ароматен алкохол по избор и пудра захар.
12. Разбийте сметаната с пудрата захар.
13. Изрежете капачетата на питките, издълбайте ги леко.
14. Напълнете със сместа от орехи и мармалад и декорирайте със сметаната.
15. Поставете капачето и сервирайте.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване