козунак
Питки, Погачи
Необходими продукти:
550 г брашно София мел Козунак
3 яйца – единия белтък за намазване (яйцата са домашни)
200 мл прясно мляко (домашно)
150 грама захар (1 чаена чаша)
1 супена лъжичка течен подсладител
1 супена лъжица ракия
2 ванилии
1 ампула лимонова есенция
кората на 1 лимон
1 пакетче суха мая (7 грама или 15-20 грама) прясна мая, когато маята е прясна, купувам на калъп, а не кубче
мазнина – 30 грама краве масло, 20 грама мас, 30 мл олио – разтопена и охладена
Начин на приготвяне:
1. Първо активирам маята с част от затопленото прясно мляко, в което съм разтворила захарта + малко брашно, за да стане кашичка.
2. Яйцата трябва да са на стайна температура. Разбивам ги с миксера на пяна.
3. В купа смесвам всички течни съставки, с изключение на половината от мазнината и постепенно добавям брашното. Бъркам с лъжица. Пресипвам тестото като си помагам с гумена шпатула (тестото е доста лепкаво) в машината и пускам на програма „тесто за паста” – три пъти по 15 минути.
4. В процеса на месене тестото става на топка. На третото месене добавям останалата мазнина лъжица по лъжица на отворен капак. Изваждам тестото върху намазнен плот, намазвам с мазнина и сгъвам на плик няколко пъти. Поставям тестото в намазнена купа и оставям да втаса до удвояване на обема – около 70 минути.
5. Оформям, поставям във форма с диаметър 24 сантиметър и отново оставям да втаса на топло около 20-30 минути.
6. Намазвам втасалите козунаци с белтък и поръсвам с ванилова захар. Приготвям си я сама, като слагам остъргани шушулки ванилия в буркан със захар.
7. Пека в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност – при мен 45 минути. Когато придобие златист цвят, поставям фолио, а във фурната поставям още в началото купичка с вода.
Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.
Изпратена от:
Нюлфер Мъстънова от Сеново
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване