козунак
Питка, Погача

Изпратена от:

Нюлфер Мъстънова от Сеново

Необходими продукти:

550 г брашно София мел Козунак
3 яйца – единия белтък за намазване (яйцата са домашни)
200 мл прясно мляко (домашно)
150 грама захар (1 чаена чаша)
1 супена лъжичка течен подсладител
1 супена лъжица ракия
2 ванилии
1 ампула лимонова есенция
кората на 1 лимон
1 пакетче суха мая (7 грама или 15-20 грама) прясна мая, когато маята е прясна, купувам на калъп, а не кубче
мазнина – 30 грама краве масло, 20 грама мас, 30 мл олио – разтопена и охладена

Начин на приготвяне:

1. Първо активирам маята с част от затопленото прясно мляко, в което съм разтворила захарта + малко брашно, за да стане кашичка.

2. Яйцата трябва да са на стайна температура. Разбивам ги с миксера на пяна.

3. В купа смесвам всички течни съставки, с изключение на половината от мазнината и постепенно добавям брашното. Бъркам с лъжица. Пресипвам тестото като си помагам с гумена шпатула (тестото е доста лепкаво) в машината и пускам на програма „тесто за паста” – три пъти по 15 минути.

4. В процеса на месене тестото става на топка. На третото месене добавям останалата мазнина лъжица по лъжица на отворен капак. Изваждам тестото върху намазнен плот, намазвам с мазнина и сгъвам на плик няколко пъти. Поставям тестото в намазнена купа и оставям да втаса до удвояване на обема – около 70 минути.

5. Оформям, поставям във форма с диаметър 24 сантиметър и отново оставям да втаса на топло около 20-30 минути.

6. Намазвам втасалите козунаци с белтък и поръсвам с ванилова захар. Приготвям си я сама, като слагам остъргани шушулки ванилия в буркан със захар.

7. Пека в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност – при мен 45 минути. Когато придобие златист цвят, поставям фолио, а във фурната поставям още в началото купичка с вода.

Тази рецепта не е тествана (приготвяна) от екипа на София Мел.



ВИД РЕЦЕПТА

Сладка

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

над 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

16.03.2022

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.