Кашкавалена пита
Питки, Погачи
Необходими продукти:
1 кг брашно София Мел Козунак
400 г кашкавал
Кубче жива мая ( 42 г)
1 ч.л. захар
350 мл вода
2 ч.л. сол
3 с.л. олио ( още за намазване)
3 с.л. кисело мляко
4 яйца
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче, в което да поставите 150 мл хладка вода, захарта и маята. Оставете да шупне. През това време, в купа разбийте 3 яйца и един белтък, киселото мляко и олиото. Прибавете тази смес и останалата част от водата към маята и омесете меко, нелепнещо тесто. Разделете на три топки. Сложете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с памучна кърпа.
Оставете ги да удвоят обема си.
След това, вземете едно от топчетата, притиснете го с пръсти леко и намажете с олио. Разточете или разтегнете с пръсти в правоъгълна форма. Рендосайте една трета от кашкавала и завийте на руло. Режете на равни по големина парчета и ги наредете в предварително намаслена с олио тавичка.
Направете така и с другите две топчета от тестото.
Оставете питата да втаса още 20 минути, а след това намажете с размития с малко прясно мляко останал жълтък и поставете да се пече в загрята на 220°С фурна. Печете на максимална степен 20 минути, а след това покрийте с алуминиево фолио и печете на 180°С още 40 минути.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване