Кашкавалена пита
Питка, Погача

Необходими продукти:

1 кг брашно София Мел Козунак
400 г кашкавал
Кубче жива мая ( 42 г)
1 ч.л. захар
350 мл вода
2 ч.л. сол
3 с.л. олио ( още за намазване)
3 с.л. кисело мляко
4 яйца

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче, в което да поставите 150 мл хладка вода, захарта и маята. Оставете да шупне. През това време, в купа разбийте 3 яйца и един белтък, киселото мляко и олиото. Прибавете тази смес и останалата част от водата към маята и омесете меко, нелепнещо тесто. Разделете на три топки. Сложете ги върху набрашнен плот и ги покрийте с памучна кърпа.
Оставете ги да удвоят обема си.
След това, вземете едно от топчетата, притиснете го с пръсти леко и намажете с олио. Разточете или разтегнете с пръсти в правоъгълна форма. Рендосайте една трета от кашкавала и завийте на руло. Режете на равни по големина парчета и ги наредете в предварително намаслена с олио тавичка.
Направете така и с другите две топчета от тестото.
Оставете питата да втаса още 20 минути, а след това намажете с размития с малко прясно мляко останал жълтък и поставете да се пече в загрята на 220°С фурна. Печете на максимална степен 20 минути, а след това покрийте с алуминиево фолио и печете на 180°С още 40 минути.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.04.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.