За тестото:
400 г брашно София Мел Ръжено-пшеничен микс +допълнително за доомесване
300 мл хладко прясно мляко
60 г масло, разтопено и охладено
За пълнежа:
400 г телешка кайма
3 глави жълт лук
2 глави червен лук
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. млян кориандър
1/3 ч.л. кимион
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
8 с.л. домашна лютеница
8 пъдпъдъчи яйца
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко за намазване
Изсипете 300 г брашно в голяма купа. По средата направете кладенче. В кладенчето изсипете хладко-то прясно мляко и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане еднородна. Прибавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в леко намазана с мазнина купа, покрийте го с найлоново фолио. Оставете тестото да втаса за 2 часа.
За омесване и втасване на тестото, можете да ползвате и домашна хлебопекарна.
Докато тестото втаса, пригответе плънката, като нарежете лука в голям тиган на средно дебели по-лумесеци. Задушете го в зехтин, овкусете го с щипка сол и малко червен пипер. Когато омекне и стане златист, извадете лука от тигана.
В същия тиган поставете каймата и я запържете, докато се сготви. Към края прибавете подправките и нарязания магданоз. Прибавете изпържения лук към каймата и ги разбъркайте заедно. Махнете тигана от котлона. Оставете плънката да изстине преди да я използвате.
Когато тестото втаса го разделете на 8 равни части. От всяка част оформете питки и ги подредете вър-ху две тави, постлани с хартия за печене.
Намажете дъното на всяка питка с една лъжичка лютеница и поставете от плънката. Ръбовете на тес-тото намажете с разбития с прясно мляко жълтък.
Поставете тавата във фурната на 180°С. Печете питките 20 минути и идвадете тавата от фурната. По средата на всяка питка, върху плънката, чукнете по едно яйце и върнете тавата във фурната.
Печете още 10 минути, докато тестото стане приятно златисто.
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ