Пълнени питки с кайма, лук и пъдпъдъчи яйца
Питка, Погача

Необходими продукти:

За тестото:
400 г брашно София Мел Ръжено-пшеничен микс +допълнително за доомесване
300 мл хладко прясно мляко
60 г масло, разтопено и охладено

За пълнежа:
400 г телешка кайма
3 глави жълт лук
2 глави червен лук
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. млян кориандър
1/3 ч.л. кимион
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
8 с.л. домашна лютеница
8 пъдпъдъчи яйца
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне:

Изсипете 300 г брашно в голяма купа. По средата направете кладенче. В кладенчето изсипете хладко-то прясно мляко и маслото. Разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа стане еднородна. Прибавете останалото брашно и омесете меко тесто.
Готовото тесто поставете в леко намазана с мазнина купа, покрийте го с найлоново фолио. Оставете тестото да втаса за 2 часа.
За омесване и втасване на тестото, можете да ползвате и домашна хлебопекарна.
Докато тестото втаса, пригответе плънката, като нарежете лука в голям тиган на средно дебели по-лумесеци. Задушете го в зехтин, овкусете го с щипка сол и малко червен пипер. Когато омекне и стане златист, извадете лука от тигана.
В същия тиган поставете каймата и я запържете, докато се сготви. Към края прибавете подправките и нарязания магданоз. Прибавете изпържения лук към каймата и ги разбъркайте заедно. Махнете тигана от котлона. Оставете плънката да изстине преди да я използвате.
Когато тестото втаса го разделете на 8 равни части. От всяка част оформете питки и ги подредете вър-ху две тави, постлани с хартия за печене.
Намажете дъното на всяка питка с една лъжичка лютеница и поставете от плънката. Ръбовете на тес-тото намажете с разбития с прясно мляко жълтък.
Поставете тавата във фурната на 180°С. Печете питките 20 минути и идвадете тавата от фурната. По средата на всяка питка, върху плънката, чукнете по едно яйце и върнете тавата във фурната.
Печете още 10 минути, докато тестото стане приятно златисто.

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

средна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

От 40 до 90 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

03.11.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.