Питки за бургери с бърз квас Tangzhong
Хлябове, Питка, Погача

Необходими продукти:

За бързия квас Tangzhong:
20 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
100 мл вода

За тестото:
350 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
7 г суха мая
1 ч.л. сол
50 г захар
1 с.л. сухо мляко на прах (по желание)
125 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 голямо яйце
50 г меко масло

За глазиране:
1 яйце разбито с една чаена лъжичка сметана
сусамови семена за поръсване

Начин на приготвяне:

За да направите бързия квас, поставете брашното в малка тенджера и постепенно прибавете водата. Разбърквайте до гладка каша. Поставете тенджерата на средна температура на котлона и бъркайте, до-като сместа се сгъсти. Махнете тенджерата от огъня и поставете плътно по повърхността ´ найлоново домакинско фолио. Така няма да хване коричка, след като изстине. Оставете да се охлади до стайна температура, преди да го използвате.
Поставете брашното, маята, солта, захарта и млякото на прах в голяма купа и разбъркайте. Направете кладенче в центъра. Добавете яйцето, хладкото прясно мляко и кваса в кладенчето и разбъркайте с дър-вена лъжица, докато започне за се оформя тестото на топка.
Накрая добавете маслото и разбъркайте енергично, докато се разпредели в тестото. Поръсете брашно върху работния плот и извадете тестото. Омесете го за 10 минути, дакато стане гладко и нелепнещо.
Поставете тестото в леко намазнена купа, покрийте го с найлоново фолио и го оставете някъде на топло, за да втаса, докато удвои обема си. Ще отнеме около 1 час. Постелете върху две тави за печене пергаментова хартия. Разделете тесто с набрашнени ръце на 8-10 равни парчета и оформете всяко парче на топка. Разпределете питките на разстояние една от друга в тавите. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да втасат за 1 час на топло.
Междувременно пуснете фурната да загрява на 190°C. Намажете втасалите питки с разбитото яйце със сметана и поръсете със сусамови семена. Печете около 20 минути до хубаво златисто-кафеникав цвят.
Готовите питки прехвърлете върху метална решетка, за да се охладят напълно преди сервиране.
Съхранявайте ги в херметически затворена кутия.
С този метод на приготвяне, питките остават пухкави до три дни след изпичането, а бургерите приготвени от тях, са неустоимо вкусни!

ВИД РЕЦЕПТА

Солена

ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ

лесна

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

До 40 минути

ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ

01.06.2021

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.