За бързия квас Tangzhong:
20 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
100 мл вода
За тестото:
350 г брашно София Мел Утвърден Стандарт България „Бяло”
7 г суха мая
1 ч.л. сол
50 г захар
1 с.л. сухо мляко на прах (по желание)
125 милилитра пълномаслено прясно мляко
1 голямо яйце
50 г меко масло
За глазиране:
1 яйце разбито с една чаена лъжичка сметана
сусамови семена за поръсване
За да направите бързия квас, поставете брашното в малка тенджера и постепенно прибавете водата. Разбърквайте до гладка каша. Поставете тенджерата на средна температура на котлона и бъркайте, до-като сместа се сгъсти. Махнете тенджерата от огъня и поставете плътно по повърхността ´ найлоново домакинско фолио. Така няма да хване коричка, след като изстине. Оставете да се охлади до стайна температура, преди да го използвате.
Поставете брашното, маята, солта, захарта и млякото на прах в голяма купа и разбъркайте. Направете кладенче в центъра. Добавете яйцето, хладкото прясно мляко и кваса в кладенчето и разбъркайте с дър-вена лъжица, докато започне за се оформя тестото на топка.
Накрая добавете маслото и разбъркайте енергично, докато се разпредели в тестото. Поръсете брашно върху работния плот и извадете тестото. Омесете го за 10 минути, дакато стане гладко и нелепнещо.
Поставете тестото в леко намазнена купа, покрийте го с найлоново фолио и го оставете някъде на топло, за да втаса, докато удвои обема си. Ще отнеме около 1 час. Постелете върху две тави за печене пергаментова хартия. Разделете тесто с набрашнени ръце на 8-10 равни парчета и оформете всяко парче на топка. Разпределете питките на разстояние една от друга в тавите. Покрийте ги с найлоново фолио и ги оставете да втасат за 1 час на топло.
Междувременно пуснете фурната да загрява на 190°C. Намажете втасалите питки с разбитото яйце със сметана и поръсете със сусамови семена. Печете около 20 минути до хубаво златисто-кафеникав цвят.
Готовите питки прехвърлете върху метална решетка, за да се охладят напълно преди сервиране.
Съхранявайте ги в херметически затворена кутия.
С този метод на приготвяне, питките остават пухкави до три дни след изпичането, а бургерите приготвени от тях, са неустоимо вкусни!
ВИД РЕЦЕПТА
ТРУДНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ДАТА НА ПУБЛИКУВАНЕ