Френски типов хляб
Хлябове
Необходими продукти:
600 г брашно София Мел Типово
½ кубче жива мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В хладката вода разтворете захарта, маята и 1-2 с.л. от брашното и оставете на топло да шупне. През това време пресейте брашното в купа и прибавете отстрани солта. В средата направете кладенче и прибавете шупналата мая и олиото. Замесете меко, нелепнещо тесто и оставете в намаслена с олио купа, покрита с памучна кърпа да втаса и да удвои обема си. Втасалото тесто замесете на гладка топка. Поръсете плота с брашно и преместете тестото отгоре. С точилката разточете само една част от тестото на тънка кора във формата на овал. Направете прорези върху кората, като може да прещипете и страните, за да се образува нещо като листо. Захлупете тази част върху останалото тесто. Преместете го в тавичка и оставете да втаса още 30 минути на топло.
Загрейте фурната на 220°С, като на дъното поставете тавичка с малко вода. Изпаренията ще направят кората на хляба много хрупкава. Печете хляба на тази температура, докато получите желания загар на кората, а след това намалете температурата на 190°С и печете до готовност.
Вид рецепта
Трудност на приготвяне
Време за приготвяне
Дата на публикуване