Френски типов хляб


Хлябове

Необходими продукти:

600 г брашно София Мел Типово
½ кубче жива мая
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.ч. хладка вода
2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В хладката вода разтворете захарта, маята и 1-2 с.л. от брашното и оставете на топло да шупне. През това време пресейте брашното в купа и прибавете отстрани солта. В средата направете кладенче и прибавете шупналата мая и олиото. Замесете меко, нелепнещо тесто и оставете в намаслена с олио купа, покрита с памучна кърпа да втаса и да удвои обема си. Втасалото тесто замесете на гладка топка. Поръсете плота с брашно и преместете тестото отгоре. С точилката разточете само една част от тестото на тънка кора във формата на овал. Направете прорези върху кората, като може да прещипете и страните, за да се образува нещо като листо. Захлупете тази част върху останалото тесто. Преместете го в тавичка и оставете да втаса още 30 минути на топло.
Загрейте фурната на 220°С, като на дъното поставете тавичка с малко вода. Изпаренията ще направят кората на хляба много хрупкава. Печете хляба на тази температура, докато получите желания загар на кората, а след това намалете температурата на 190°С и печете до готовност.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

01.02.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.