


Провансалски хляб с песто от червени чушки
Хлябове
Необходими продукти:
За тестото:
800 г брашно София Мел Екстра
1 ч.л. сол
1 ч.л. сушена мащерка
400 мл хладка вода
2 ч.л. захар
25 г прясна мая
80 мл зехтин
1 жълтък
1 ч.л. прясно
мляко за намазване
За пестото:
3 печени на скара червени чушки
1 скилидка чесън
1 ч.л. сушен босилек
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пасирайте всички съставки за пестото и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Смесете част от брашното със солта и мащерката в голяма купа. Разтворете маята и 2 чаени лъжички захар в хладката вода и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята започне да се активира. Направете по средата на брашното кладенче и изсипете в него хладката вода с маята и зехтина. Разбър-кайте с дървена лъжица, докато получите лепкаво и гладко тесто. Започнете да добавяте от останалото брашно и да месите тестото, докато започне да се оформя на топка. Поръсете малко брашно върху работ-ния плот и омесете тестото за 10 минути, докато стане гладко, меко и еластично.
Намажете голяма купа със зехтин и поставете готовото тесто в нея. Оставете го да втаса за един час, докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, разделете го на три равни части. Всяка част разточете на кръг с диаметър 25 см. Поставете хартия за печене върху голяма тава. Поставете първия кръг тесто върху тавата и го намажете с 3 супени лъжици от пестото. Върху него поставете втората част от тестото и отново намажете с песто. Най-отгоре поставете и третата част от тестото. По средата поставете чаша и нарежете тестото на осем равни части. Направете малък разрез по средата на всяка от осемте части и обърнете тестото от-вътре навън, за да получите формата на листо. Подгънете долните две крайчета на всяко листо навътре. Така оформеният хляб, оставете да втаса за 15 минути.
Намажете с четка повърхността му с разбит с една чаена лъжичка прясно мляко жълтък и поставете във фурната. Печете първоначално на 200°С за 10 минути, след което намалете топлината до 180°С и печете до готовност.
Хлябът трябва да бъде с приятно златисто-жълт цвят. Това ще отнеме общо около 35-40 минути.

Вид рецепта

Трудност на приготвяне

Време за приготвяне

Дата на публикуване
