Провансалски хляб с песто от червени чушки


Хлябове

Необходими продукти:

За тестото:
800 г брашно София Мел Екстра
1 ч.л. сол
1 ч.л. сушена мащерка
400 мл хладка вода
2 ч.л. захар
25 г прясна мая
80 мл зехтин
1 жълтък
1 ч.л. прясно
мляко за намазване

За пестото:
3 печени на скара червени чушки
1 скилидка чесън
1 ч.л. сушен босилек
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Пасирайте всички съставки за пестото и ги оставете настрани, докато ви потрябват.
Смесете част от брашното със солта и мащерката в голяма купа. Разтворете маята и 2 чаени лъжички захар в хладката вода и оставете сместа да престои 10 минути, докато маята започне да се активира. Направете по средата на брашното кладенче и изсипете в него хладката вода с маята и зехтина. Разбър-кайте с дървена лъжица, докато получите лепкаво и гладко тесто. Започнете да добавяте от останалото брашно и да месите тестото, докато започне да се оформя на топка. Поръсете малко брашно върху работ-ния плот и омесете тестото за 10 минути, докато стане гладко, меко и еластично.

Намажете голяма купа със зехтин и поставете готовото тесто в нея. Оставете го да втаса за един час, докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, разделете го на три равни части. Всяка част разточете на кръг с диаметър 25 см. Поставете хартия за печене върху голяма тава. Поставете първия кръг тесто върху тавата и го намажете с 3 супени лъжици от пестото. Върху него поставете втората част от тестото и отново намажете с песто. Най-отгоре поставете и третата част от тестото. По средата поставете чаша и нарежете тестото на осем равни части. Направете малък разрез по средата на всяка от осемте части и обърнете тестото от-вътре навън, за да получите формата на листо. Подгънете долните две крайчета на всяко листо навътре. Така оформеният хляб, оставете да втаса за 15 минути.
Намажете с четка повърхността му с разбит с една чаена лъжичка прясно мляко жълтък и поставете във фурната. Печете първоначално на 200°С за 10 минути, след което намалете топлината до 180°С и печете до готовност.
Хлябът трябва да бъде с приятно златисто-жълт цвят. Това ще отнеме общо около 35-40 минути.

Вид рецепта

Солена

Трудност на приготвяне

лесна

Време за приготвяне

От 40 до 90 минути

Дата на публикуване

02.09.2021

Използвани продукти

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за бисквитки и Защита на лични данни.